De kinderen van De Meidoorn zijn blij dat er een lokaal bijkomt.
De kinderen van De Meidoorn zijn blij dat er een lokaal bijkomt. Foto: Britta Janssen

Meidoorn in Nisse hoopt volgend schooljaar extra lokaal te hebben

Door: Britta Janssen Algemeen

NISSE - Waar veel basisscholen kampen met teruglopende leerlingenaantallen, krijgen kinderen van De Meidoorn in Nisse door ruimtegebrek zelfs les in de keuken. Maar daaraan komt een einde, want er wordt een klas aan de school gebouwd.

De gemeente Borsele, die gaat over de huisvesting van basisscholen, is akkoord met het aanbouwen van een lokaal aan de zijkant van Omnisschool De Meidoorn, waar nu de fietsenstalling is. Daar is ruimte voor en er is ook overeenstemming met de buren over de aanbouw, vertelt wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele.

Volgend schooljaar

Met het groene licht voor de uitbreiding kan de architect aan de slag met het ontwerp voor het nieuwe lokaal. Onder meer door de onzekerheid over de beschikbaarheid van bouwmaterialen is het moeilijk te zeggen wanneer de kinderen hun nieuwe lokaal in gebruik kunnen nemen, maar dat gebeurt volgens de gemeente zo snel mogelijk. “Ons uitgangspunt is dat we volgend schooljaar het nieuwe lokaal in gebruik kunnen nemen”, vertelt Marion Geene-de Kort van De Meidoorn. Zij is schoolcoördinator en juf van groep 4/5.

Keuken

Tot die tijd hebben de dertien jongens en meisjes van groep 3 les in de als lokaal ingerichte keuken. “Dat hebben we helemaal uitgemeten”, legt meester Hans uit. “Gelukkig hebben we een grote keuken”, lacht hij.
Het is behelpen, - nu hebben bijvoorbeeld andere kinderen kookles als groep 3 aan het gymmen is - maar straks kan de school er met het nieuwe lokaal weer jaren tegenaan, vertelt juf Marion. “We vinden rond de tachtig leerlingen een mooi aantal, want we willen een kleinschalige school blijven, zodat de kinderen en hun ouders zich gezien voelen.” Dat aantal is meer dan het dubbele van zo’n zeven jaar geleden. De schoolcoördinator verklaart de groei door het groene concept, ‘Groenerwijs’, dat het team van De Meidoorn in die tijd bedacht. “We wilden ons onderwijs meer laten aansluiten bij het kind. In samenspraak met de ouders, die wij echt als partners zien, hebben we de pijlers ‘bewegen’, ‘buiten’, ‘doen’ en ‘thematisch’ opgesteld. Leren met je hoofd, hart en handen. We doen veel rondom buitenlessen. Daarvoor hebben we ongeveer zes jaar geleden ons schoolplein, dat een grote stenenbak was, groen ingericht. Vele weekeinden hebben ouders daarbij geholpen.”

Samen

De kinderen werken van thema naar thema - hetzelfde onderwerp voor de hele school, nu is het ‘vuur’ - en hebben twee keer week buitenles. “Buiten betekent zuurstof en dat is goed voor je hersenen. Het is ook fijn om te bewegen bij het leren. Iedere les kun je buiten geven. Met bijvoorbeeld een regenpijp met twee uiteinden leren kinderen delen, je kunt schrijven in het zand van de zandbak en in de moestuin verbouwen we onze eigen groenten en leren kinderen over het teelproces. Als het plenst, blijven we binnen, bewegen kan ook in de klas, maar bij een klein beetje regen zitten we in het buitenatelier. En als het koud is, lunchen we onder een dekentje. Bij vrijwilligersactie NLdoet hebben ouders een buitenkeuken gemaakt en daar zie je ook rustig kinderen uit groep acht zandtaartjes bakken. Buiten bezig zijn stimuleert de fantasie. We geloven in van en met elkaar leren, met alle groepen samen.”
In de themakast, bij de entree van de school, zien passanten met welk onderwerp de leerlingen bezig zijn. Binnenkort gaat het misschien wel over het nieuwe lokaal. “De aannemer is geregeld en alle buren zijn akkoord. We krijgen leuke reacties uit het dorp over de uitbreiding. Dat is het fijne aan Nisse, iedereen is heel betrokken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief