In totaal beslaat het bedrijvenpark zo'n 40 hectare.
In totaal beslaat het bedrijvenpark zo'n 40 hectare. Foto: Britta Janssen

Paradepaardje in aantocht langs de A58 bij Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - In de Anthony Fokkerstraat in Goes zijn de werkzaamheden begonnen om de omgeving aan te passen op de ontwikkeling van Bedrijvenpark Deltaweg.

Bij de T-splitsing van de Anthony Fokkerstraat en afrit van de Deltaweg komen stoplichten en een fietstunnel. Zo wordt het fietsverkeer - veel Borselse jongeren fietsen via de Anthony Fokkerstraat naar school in Goes en weer terug - gescheiden van het gemotoriseerde verkeer. Hiervoor moeten de bomen wijken. “De bomen zijn in matige staat en we compenseren de kap door elders in dit gebied nieuwe bomen te planten”, vertelt John Dorreman, projectleider ‘Bedrijvenpark Deltaweg’ van de gemeente Goes.

Op de plek waar de nieuwe ontsluitingsweg, die Elektraweg gaat heten, het bedrijvenpark straks met de Anthony Fokkerstraat en Repelweg verbindt, vinden ook al werkzaamheden plaats. Zo wordt de Anthony Fokkerstraat richting de Repelweg heringericht om sluipverkeer naar Heinkenszand te ontmoedigen.

IJsvogels

De komende jaren worden er bedrijfspanden gebouwd op 22 hectare grond, legt Dorreman uit. “Bijna hetzelfde aantal hectares komt erbij voor de infrastructuur en het groen.” Onder de hoogspanningsmasten mag uit veiligheidsoverwegingen niet gebouwd worden. “Die grond richten we ecologisch in, met groen, poeltjes en kreken, zoals het vroegere poelgebied.” Het wordt nadrukkelijk geen bedrijventerrein, maar een bedrijvenpark. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, van dynamische, diervriendelijke verlichting tot biobased verkeersborden van bijvoorbeeld hout of bamboe. De toekomstige ondernemers realiseren hier duurzame bedrijfspanden en het geheel wordt een landschappelijke omgeving, met oog voor het welzijn van mens en dier. “Je wandelt hier straks in je pauze zo het Poelbos in. Om de biodiversiteit te versterken planten we geen gewoon gras, maar zaadmengsels die allerlei dieren aantrekken, en er komt bijvoorbeeld een wand waarin ijsvogels zich kunnen nestelen.”

Duurzaam

Langs de rand van het bedrijvenpark wordt met enorme hoeveelheden Zeeuwse klei een grondwal aangelegd. “Sinds 2018 brengen we hier grond naartoe die bijvoorbeeld is vrijgekomen bij de aanleg van de spooronderdoorgang en het Goese Diep voor duurzaam hergebruik.”
Er is volgens de gemeente veel interesse voor de kavels. Begin volgend jaar worden de eerste namen bekend van bedrijven die zich er gaan vestigen. De gemeente Goes heeft Nescio Midavaine als duurzaamheidscoach aangetrokken om ondernemers te begeleiden naar een groen bedrijfspand. De bedrijven moeten straks minimaal een driesterrencertificering van het internationale duurzaamheidskeurmerk Breeam hebben. “Dat betekent extra huiswerk voor de ondernemers bij het ontwerpen van hun pand, maar dat levert een toekomstbestendig gebouw op”, legt Midavaine uit. “Veel ondernemers gaan hiermee dan ook graag aan de slag. En een certificering van drie naar vier sterren biedt ook fiscaal voordeel. We verwachten daarom dat er straks ook bedrijven met vier sterren zijn.” Het hoogste aantal is vijf sterren. Onder meer de duurzaamheid van het bedrijfsterrein - houdt het bijvoorbeeld water vast? - en pand worden beoordeeld, maar ook of fietsen en elektrisch autorijden onder werknemers wordt gestimuleerd. In een later stadium begeleidt de duurzaamheidscoach ondernemers in het delen van voorzieningen. “Dat kan hergebruik van warmte of materialen zijn, maar bijvoorbeeld ook deelauto’s samen gebruiken.”

Turborotonde

De komende jaren vestigen zich 25 tot 30 ondernemers op het nieuwe bedrijvenpark, verwacht Goes. “Dat wordt een mix van grote en kleine bedrijven, variërend in bouwhoogte”, vertelt wethouder Stan Meulblok van de gemeente Goes, zonder al namen te kunnen noemen. “Bijna negentig procent van de geïnteresseerden zijn lokale en regionale ondernemers en zo’n tien procent komt van buitenaf. Daar zijn ook grote bedrijven bij.” Het levert werkgelegenheid op voor Goes en zelfs nieuwe inwoners, verwacht de wethouder. Op omliggende wegen, zoals de Deltaweg, zal het ook drukker worden. Daarom zijn er plannen om de doorstroming van het verkeer bij de Zeelandhallen te verbeteren, door een turborotonde aan te leggen bij het Nansenplein. De gemeenteraad van Goes moet nog besluiten over de definitieve aanpak en het bijbehorende prijskaartje.

De prognose is dat het park in 2033 - 2030 in het beste scenario - helemaal af is. “Dan hebben we een groen en duurzaam bedrijvenpark op een prachtige zichtlocatie”, zegt Meulblok. “Een paradepaardje voor Zeeland.”

John Dorreman op de plaats waar je straks zo het Poelbos in wandelt.
Wethouder Stan Meulblok op de grondwal.
De werkzaamheden bij de Anthony Fokkerstraat.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief