Servicemonteur Jarno Vermeulen (links) in gesprek met klant coördinator Ricardo Bodbijl.
Servicemonteur Jarno Vermeulen (links) in gesprek met klant coördinator Ricardo Bodbijl. Foto: Erica van Strien

‘Geen dag hetzelfde en werken met nieuwste techniek’

Door: Erica van Strien Algemeen

ZIERIKZEE - Klantcoördinator Ricardo Bodbijl (33) komt uit de horeca en servicemonteur Jarno Vermeulen (45) was vliegtuigonderhoudsmonteur. Ze werken bij verschillende bedrijfsonderdelen van de Saman Groep, maar hebben één overeenkomst: ze schreven beiden een open sollicitatiebrief en zijn als zij-instromer met open armen ontvangen.

Jarno ging na de mavo naar de bedrijfsschool van Fokker in Woensdrecht. Na de 3-jarige opleiding kon hij zijn kennis nog een jaar toepassen in de hangars. “Ik zat bij de eerste lichting die door het faillissement zijn baan verloor. Die ontslaggolf werd goed begeleid en in de krant werd aangegeven dat het personeel beschikbaar was voor andere bedrijven. Ik kwam bij een bedrijf in Roosendaal terecht dat service verleende aan drukkerijen. Onderhoud en storingen verhelpen aan voornamelijk drukpersen. Ik heb er bijna 22 jaar gewerkt. Het was ook leuk, want bijna elk dorp had een drukkerijtje. Kranten, visitekaartjes etc. En ik kwam bij hele grote bedrijven die magazines maakten. De laatste jaren konden die drukkerijtjes het niet meer bolwerken en stopten ermee. Alleen de grote jongens bleven over en daar werd mijn werk over het algemeen niet leuker van. Bovendien was ik veel weg, ook veel in het buitenland en dat matchte op termijn niet meer met mijn privésituatie. Toen heb ik Saman een open sollicitatie gestuurd. Per 1 april 2018 kon ik aan de slag als servicemonteur bij de klimaatafdeling van Service en Onderhoud. Denk aan airco’s, warmtepompen, cv-ketels, geisers (op campings en in chalets) en gashaarden. De installatietechniek was nieuw voor mij, maar ik heb hier aanvullende opleidingen gedaan en haalde ook mijn STEK diploma, onmisbaar voor monteurs die koeltechnische installaties aansluiten, behandelen en ontmantelen.”

“Dat is wat het werk hier zo boeiend maakt, het is elke dag anders. Maar echt onderscheidend leuk is dat we voorop lopen met de techniek. Warmtepompen, daar durft nog niet elk bedrijf aan te beginnen, simpelweg omdat ze de kennis nog niet in huis hebben. Als monteur ben je eigenlijk altijd met het nieuwste bezig.” Dan, met een knipoog: “Natuurlijk vergt dat ook weleens uitdagingen en je bent nooit uitgeleerd.”

Verrassing

Ricardo werd door een oud-collega uit de horeca - zelf in dienst bij de afdeling zonnepanelen - getipt. “Ik ben zoon van een campingeigenaar en heb altijd interesse in elektra gehad. En als er iets was kon ik het oplossen. Maar ik koos voor een koksopleiding en ben in de keuken begonnen. Op een gegeven moment vond ik het toch wel jammer dat ik niet mijn hart had gevolgd door iets met elektra te gaan doen. Intussen was ik de leeftijd voorbij dat ik nog echt de schoolbanken in wilde. Een collega uit de horeca is hier in dienst getreden als dakwerker zonnepanelen en die had het erg naar zijn zin. Bij de zonnepanelen bestaat een team uit een 1e en 2e monteur. De 1e monteur doet de installatie binnen (elektrische aansluiting meterkast, omvormer ophangen). De 2e monteur is dakwerker. Bij grote projecten zijn meerdere dakwerkers betrokken. Ik deed een open sollicitatie en noemde de naam van mijn tipgever. Best even spannend, want je gaat voor het eerst van je leven een dak op en bent hele dagen buiten bij weer en wind. Maar uiteindelijk was dat een gouden greep. Dat was in maart 2019. In het sollicitatiegesprek zei de recruiter ‘Als jij je inzet toont dan zijn er heel wat mogelijkheden hier’. En zo is het. In het voorjaar van 2020 was ik - geschoold en wel - 1e monteur. Toch kwam er een moment dat ik weer iets anders wilde doen en ook wel alleen op pad wilde als servicemonteur.”

“Er kwam een onverwacht leuke wending in mijn loopbaan, eigenlijk omdat ik vrij lang op een medische ingreep moest wachten en op kantoor vervangend werk mocht doen. Tot ieders verrassing bleek me dat ook goed te passen. Toen er een vacature kwam als klantcoördinator bij de afdeling zonnepanelen heb ik gesolliciteerd. Vorige maand ben ik begonnen. Hier hebben ze me helpen ontdekken hoe leuk het is om ‘in het midden’ te werken, tussen de monteurs en de klanten in. Ik heb de praktijkkennis om zowel de klant als de monteurs in het veld te helpen.”

PASPOORTEN

Naam: Jarno Vermeulen (45)

Woonplaats: Zierikzee

Burg. Staat: Samenwonend, vader van 2 kinderen

Opleiding: Mavo, Bedrijfsschool Fokker, vliegtuigonderhoudsmonteur

Hobby’s: Voetballen en motorrijden

Naam: Ricardo Bodbijl (33)

Woonplaats: Zierikzee

Burg. Staat: Gehuwd

Opleiding: Kok niveau 2 en deelopleiding huis en utiliteit

Hobby’s: Wandelen en mountainbiken

Ricardo Bodbijl.
Jarno Vermeulen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief