Afbeelding
Foto: Plan Boom

Tuinbezitters krijgen boompje voor beter kimaat

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES/HEINKENSZAND - Ruim 3500 Zeeuwse tuinbezitters worden donderdag, vrijdag en zaterdag blij gemaakt met in totaal 16.000 gratis boompjes. Onder meer de gemeenten Goes en Borsele zijn hierbij betrokken.

De boompjes worden uitgedeeld door de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en Velt Zeeuwse Eilanden. Op 11 locaties in Zeeland staan zo’n 150 vrijwilligers klaar om de boompjes uit te delen die Zeeuwse tuinbezitters in september konden bestellen. De uitdeelactie is gesteund door 9 gemeenten en 2 woningbouwcoöperaties; Tholen, Goes, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis, Hulst, Middelburg en Woongoed en Clavis. ‘Zo konden we in totaal ruim 16.000 boompjes weggeven’, laten de organiserende partijen weten. 

Goes

De actie vindt plaats in het kader van Plan Boom. Binnen dit landelijke project van de Natuur en Milieufederaties, in samenwerking met verschillende partners, worden de komende jaren 10 miljoen bomen geplant door heel Nederland. ‘In Zeeland willen we voor iedere Zeeuw een boom planten, in totaal zo’n 380.000 bomen.’

In Goes deelt zaterdag wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes de eerste boompjes uit bij MEC De Bevelanden. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen inwoners hun boompje ophalen. In Goes worden er volgens de gemeente zo’n duizend boompjes uitgedeeld. ‘Inwoners konden kiezen uit 11 soorten inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, wilg en linde’, aldus de gemeente Goes. ‘Er is bewust gekozen voor inheems, want inheemse soorten zijn beter voor de biodiversiteit. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische soorten. De vruchten van een aantal soorten zijn ook eetbaar voor de mens, zoals de hazelaar, wilde appel, walnoot en kerspruim. Bovendien dragen bomen op allerlei manieren bij aan een beter klimaat en een groene en gezonde leefomgeving.

Borsele

Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele vindt het belangrijk dat inwoners aan de slag gaan met hun tuin. ‘We willen onze inwoners stimuleren om letterlijk hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat, want alle beetjes helpen.’ Inwoners van Borsele kunnen hun boompje zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur ophalen bij dorpshuis Vijverzicht in Borssele. Witkam deelt de eerste boompjes uit. Vrijwilligers van de werkgroepen Duurzaamheid uit Heinkenszand en Borssele geven de rest van de dag de boompjes mee. 

Omdat Borsele eerder dit jaar meedeed met het NK Tegelwippen - tuinbezitters verruilen tegels voor groen - daagt ze inwoners uit om tegels in te leveren bij het ophalen van het boompje. Bij het dorpshuis komt een container te staan voor de tegels. Borsele heeft een folder ontwikkeld met tips voor een klimaatvriendelijke tuin en een duurzame woning. Met deze tips kunnen inwoners zelf aan de slag met maatregelen die hen het meeste aanspreken. Het is een uitgebreide folder met onder andere tips over verstandig omgaan met water, natuurinclusief bouwen, groene daken, zuinige apparatuur, radiatorfolie en warmtepompen. ‘Het doel van deze folder is om inwoners nog meer te stimuleren om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.’ De folder krijgen inwoners zaterdag mee met hun boomje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief