Afbeelding
Foto: Borsele tot de kern

Verontruste inwoners Borsele verenigen zich in ‘Borsele tot de kern’

Door: Joep Bremmers Algemeen

ELLEWOUTSDIJK - In het Van Hattumhuis in Ellewoutsdijk is gisteravond (woensdag) ‘Borsele tot de kern’ bijeengekomen. Dit platform van verontruste inwoners uit de gemeente Borsele en omstreken maakt zich zorgen over de komst van twee nieuwe kerncentrales. Zo’n vijftig verontruste burgers, zowel voor als tegenstanders van kernenergie, gingen met elkaar in debat over de toekomst van de Zak van Zuid-Beveland.

De vraag of kernenergie een goede of slechte zaak is stond niet ter discussie in Ellewoutsdijk. Voor- en tegenstanders van kernenergie vonden elkaar in de zorgen over de toekomst van de Zak van Zuid-Beveland die het landschap sowieso ingrijpend zal veranderen. Zorgen maakt men zich vooral over de gevolgen die de komst van de twee nieuwe kerncentrales voor het landschap en de leefbaarheid van Borsele en omgeving met zich meebrengt. Zo komen er mogelijk twee koeltorens bij, moeten er ongeveer drieduizend arbeidsmigranten moeten worden gehuisvest voor een periode van minstens tien jaar en er komen extra hoogspanningslijnen bij.

Boos
Er waren ook boze inwoners van de gemeente Borsele. Voornamelijk vanwege de gebrekkige voorlichting van de kant van de gemeente en de ‘geheime’ en besloten bijeenkomst met Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten die op vrijdag 2 december plaatsvond. ‘Borsele tot de kern’ is binnen twee weken tijd uit de grond gestampt en telt inmiddels al ruim honderd sympathisanten. Wie meer wil weten over de ambities van ‘Borsele tot de kern’ kan terecht op de website borseletotdekern.nl. Die zich wil aanmelden kan dat doen via info@borseletotdekern.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief