Op een van deze vier groene locaties wordt wellicht een nieuw hoogspanningsstation gebouwd.
Op een van deze vier groene locaties wordt wellicht een nieuw hoogspanningsstation gebouwd. Beeld: Tennet

Vier locaties in beeld voor nieuw hoogspanningsstation bij Borssele

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE – Netbeheerder Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laten vier locaties in en om het Sloegebied onderzoeken op geschiktheid voor de bouw van een tweede hoogspanningsstation. Hiervoor is pakweg veertien voetbalvelden aan ruimte nodig, legt een woordvoerder van Tennet uit.

Volgens het ministerie en Tennet is een tweede hoogspanningsstation in het Sloegebied nodig, omdat de maximale capaciteit van het huidige station is bereikt. “Het net moet toegerust worden voor de mogelijke komst van een waterstoffabriek en nieuwe kerncentrales in het Sloegebied en voor de ontwikkelingen van de windparken op zee”, licht projectleider Suzan van Kruchten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toe. 

Het nieuwe station wordt naar schatting vijfhonderd bij tweehonderd meter groot. De partijen zijn op zoek naar zo’n tien hectare grond. “We willen nu al een grote ruimtelijke reservering doen met het oog op de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales”, zegt Van Kruchten. “Door nu al rekening te houden met uitbreiding hoeven we straks niet snel weer terug in gesprek met de omgeving voor meer ruimte.”

Reageren

Het ministerie en Tennet hebben voorkeurslocaties voor het nieuwe hoogspanningsstation op een rijtje gezet. “Het afgelopen halfjaar zochten we met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen naar mogelijke locaties. Er zijn negen locaties ingebracht en die heeft het onafhankelijke ingenieursbureau Arcadis/Pondera afgelopen najaar beoordeeld op haalbaarheid. Er zijn vier mogelijk kansrijke locaties overgebleven.” Andere locaties vielen om uiteenlopende redenen af. Bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn of omdat er industrie, windmolens of pijpleidingen in de weg zitten, legt de Tennet-woordvoerder uit. 

In de concept-notitie Reikwijdte en Detailniveau staan alle voors en tegens van de locaties op een rij. Dit concept is sinds vrijdag in te zien en belanghebbenden kunnen hierop tot en met donderdag 23 februari reageren. “Bijvoorbeeld als ze vinden dat we iets over het hoofd zien of het ergens niet mee eens zijn”, aldus Van Kruchten.

Weerstand

Heel 2023 staat in het teken van het verder onderzoeken van de vier mogelijk kansrijke locaties, vertelt Van Kruchten. “Dat is veel werk.” Zo voert de onafhankelijke Commissie m.e.r. een milieueffectrapportage (mer) uit. “De locaties zijn genummerd, maar wij hebben geen voorkeur”, stelt Van Kruchten. Ze bevestigt dat de Weelhoekweg na de gesprekken met de omgeving een optie is gebleven, terwijl hier veel weerstand tegen is, omdat dit groene gebied buiten het Sloegebied ligt. “We hopen dat het lukt om een locatie binnen het Sloegebied te vinden. De Weelhoekweg is overgebleven, omdat we meer onderzoek moeten doen voordat we kunnen concluderen dat er een geschikte locatie in het Sloegebied is. Maar het is klip en klaar dat de Weelhoekweg niet bespreekbaar is voor de omgeving. Die signalen bereiken ook de minister.” 

Naar verwachting wijst de minister begin 2024 een voorkeurslocatie aan. Dat betekent dat tegenstanders van de Weelhoekweg een jaar in spanning moeten afwachten, erkent Van Kruchten. “Dat is de consequentie van al vroeg de omgeving betrekken bij plannen. Ik begrijp dat het heel lang wachten is, maar we willen open en eerlijk zijn.” De conclusie zou straks ook kunnen zijn dat geen van de locaties geschikt is, geeft ze aan. “Dat zou betekenen dat we ons huiswerk niet goed hebben gedaan. Dan moeten we helemaal opnieuw beginnen.”

Als er een voorkeurslocatie is vastgesteld, moeten de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Verloopt dat voorspoedig, dan zou de bouw begin 2026 kunnen beginnen en zou het hoogspanningsstation medio 2028 in bedrijf kunnen worden genomen.

Bijeenkomst

De concept-notitie is te lezen via www.rvo.nl/hos. Kijk voor meer informatie ook op www.tennet.eu/sloegebied. Het ministerie en Tennet houden een online sessie en informatiebijeenkomst in Nieuwdorp voor omwonenden en andere belanghebbenden. De online toelichting is woensdag 25 januari om 19.00 uur live te volgen via www.streamen.nu/sloegebied. Het is later ook terug te kijken via de netgenoemde website van Tennet. Op dinsdag 31 januari is er tussen 19.00 en 21.00 uur een inloopbijeenkomst in partycentrum Landlust in Nieuwdorp. Hier krijgen bezoekers informatie over het project en kunnen vragen stellen. Aanmelden is niet nodig.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief