Een eerdere herdenking in Wolphaartsdijk.
Een eerdere herdenking in Wolphaartsdijk. Archieffoto

Wolphaartsdijk herdenkt Watersnoodramp met bijeenkomst en foto-expositie

Door: Britta Janssen Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - Op woensdag 1 februari wordt de Watersnoodramp in Wolphaartsdijk herdacht bij het Watersnoodmonument aan de Schelphoekweg.

Het is zeventig jaar geleden dat de Ramp zich voltrok. Die trof delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant. Het zou de grootste natuurramp in Nederland van de twintigste eeuw worden. 

Het officiële dodental is vastgesteld op 1836 personen. Ook Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge – toen nog een zelfstandige gemeente – worden zwaar getroffen. Een groot deel van het dorp en omringende poldergebied loopt onder water en twaalf mensen verdrinken. Het oudste slachtoffer was 79 jaar, het jongste drie maanden. Vele bewoners moesten naar elders worden geëvacueerd.

Sinds 2005 staat er een herdenkingsmonument op de dijk bij Wolphaartsdijk. Daar legt woensdagmiddag 1 februari burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes een krans, samen met kinderen uit het dorp en voorzitter Ad de Wit van Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk. Deze kinderen zijn leerlingen van de plaatselijke Johannes Calvijnschool en basisschool het Samenspel. Na de kranslegging worden de namen van de slachtoffers genoemd en daarna wordt er een minuut stilte in acht genomen. 

Voor en na de kranslegging is er gelegenheid om wat te drinken in restaurant De Meerkoet in Wolphaartsdijk. Zowel burgemeester Mulder als Ad de Wit zal hier een toespraak houden. Ook de leerlingen van beide basisscholen leveren een actieve bijdrage. Na afloop is er gelegenheid om de foto-expositie met meer dan honderd foto’s te bekijken die speciaal voor de gelegenheid is samengesteld door Jan Murre van Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk.

Programma

13.00 uur: inloop bij De Meerkoet

13.15 uur: Welkomstwoord voorzitter Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk, Ad de Wit

13.30 uur: koffie/thee en fris

13.50 uur: toespraak burgemeester Margo Mulder

14.00 uur: bijdrage scholieren

14.15 uur: naar de dijk

14.30 uur: kranslegging op de dijk

14.45 uur: terug naar de Meerkoet

15.00 uur: toespraak voorzitter Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk, Ad de Wit

15.10 uur: Koffie, thee & fris en mogelijkheid tot bezoeken expositie

16.00 uur: einde.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief