Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: ? Dit weekend meedoen aan de Tuinvogeltelling

Door: Britta Janssen Algemeen

Toen ik mijn negenjarige kleindochter vroeg welke vogel dit is, aarzelde ze. Ze vermoedde een strikvraag. ‘Lijkt op een vink’, zei ze, ‘maar de witte strepen aan de zijkant zie je niet.’ Het moge duidelijk zijn: kleindochter weet veel meer van vogeltjes dan ik op die leeftijd. Maar ik had geen opa met wie je bijvoorbeeld samen meedoet aan de Nationale Tuinvogeltelling, komend weekeinde weer.

Bij de telling van vorig jaar eindigden de koolmees en de huismus landelijk op de plaatsen 1 en 2, met de vink op 5. Het beeld van de hele gemeente Goes week hiervan niet wezenlijk af. Misschien leuk om te weten dat in onze gemeente vorig jaar 406 mensen binnen een zelfbepaald halfuur in totaal 6934 vogels in hun tuinen telden. Goes-binnen-de-rondweg leverde al plek 2 voor de vink op. En nu komt het: in Goes-binnen-de-vesten – het gebied waar Arends oog vooral op gericht is – staat de vink nota bene op 1! Alleen, tja: hier waren slechts drie deelnemers, die in totaal twintig vogels zagen, waarvan de helft vinken. Bepaald geen representatief onderzoek dus, maar toch reden genoeg om de prachtvink hierboven te laten prijken. Wel vergezeld van een oproep: woont u in het centrum van Goes, doe mee met de telling (vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling) en wie weet staat de vink na komend weekeinde wél representatief bovenaan in Goes-centrum! Dat is namelijk best mogelijk. Veel vogels evolueren naar een stadser leven en het gaat sowieso goed met de vink. En onderschat ook niet de kracht van ‘Goes is Goes’ voor schepsels die op het vinkentouw balanceren.

De foto van deze mannetjesvink is niet in Goes gemaakt, maar in een vergelijkbare, stadse omgeving. De kenmerkende witte strepen vallen dus weg, door de schaduw. Maar de gezichtsuitdrukking – we kijken nu eenmaal naar dieren alsof het mensen zijn – is geweldig. Kleindochter vindt de vink een beetje verdrietig kijken, opa ziet wat meewarigs in zijn blik en houding. De foto is in de winter gemaakt; dan is het vinkenmannetje minder fel gekleurd dan in de rest van het jaar. De vink dankt zijn naam aan wat hij zittend roept; volgens de ANWB Vogelgids is dat een explosief ‘fink!’ Vliegt de vink, dan hoor je hooguit een kalm ‘jupp’. Zorg dat er dit weekend wat vogelzaad in uw tuin te vinden is, doe mee met de telling en u kunt het allemaal zelf ervaren. Dan kunt u dit goede voornemen voor 2023 ook weer afvinken.

Tekst: Arend van der Wel

Foto: Carla Heijstek



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief