Het concert 'The Flood Requiem' in de Grote Kerk in Goes.
Het concert 'The Flood Requiem' in de Grote Kerk in Goes. Foto: Hans Colijn

Watersnoodconcert Douwe Eisenga vult Grote Kerk Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes vond zaterdagavond het concert ‘The Flood Requiem 1953’ plaats in het kader van de herdenking van de Watersnoodramp van 1953.

De Middelburgse componist Douwe Eisenga schreef dit 5 kwartier durende werk ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar Watersnoodramp 1953. Het is toen op 7 plaatsen in zuidwest-Nederland opgevoerd en maakte diepe indruk. Nadien zijn er uitvoeringen geweest in Roemenië en de Verenigde Staten. Eisenga plaatste daarbij zijn requiem in een groter perspectief: The Flood, de klimaatcrisis met als gevolg de stijgende zeespiegel. De directe relatie met de Watersnoodramp van 1953 bleef.

Nieuwe uitvoering

In 2021 zijn het Zeeuws Concertkoor en Vocaal Ensemble Cantare met Eisenga gaan praten over de mogelijkheden om het stuk opnieuw tot uitvoering te brengen, ter gelegenheid van de herdenking van 70 jaar Watersnoodramp. Voor deze amateurkoren was er echter een probleem. Eisenga schreef dit werk voor een groot orkest en dat was financieel voor de beide koren een brug te ver. Overtuigd van de kracht en zeggenschap van zijn werk hebben beide koren aan Eisenga de opdracht gegeven een versie voor kamerorkest te schrijven en die opdracht heeft Eisenga aanvaard.

In juni 2022 lagen de nieuwe partituren voor koor en orkest klaar. Vervolgens zijn de beide koren er, onder leiding van hun gemeenschappelijke dirigent Pim Overduin, mee aan de slag gegaan. Mezzosopraan Helena van Heel en TY Zeeuws Kamerorkest wilden ook graag deelnemen. Het heeft geleid tot 5 concerten die in samenwerking met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk worden gegeven. In Vlissingen en Goes zijn ze inmiddels geweest. Donderdag vindt het concert plaats in de Nieuwe Kerk in Zierikzee, zaterdag in het gemeentehuis in Tholen en zondag nogmaals in Zierikzee. Kijk voor meer informatie op www.thefloodrequiem1953.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief