Het water laat een ravage achter in Kortgene.
Het water laat een ravage achter in Kortgene. Foto: Collectie Watersnoodmuseum / I.M. van Loo

Noord-Beveland herdenkt Ramp in Kortgene en Kats

Door: Britta Janssen Algemeen

KORTGENE - Ook in de gemeente Noord-Beveland zijn er herdenkingen voor de Watersnoodramp. Die vinden op woensdag 1 februari plaats in Kortgene en Kats.

“In onze gemeente waren vele slachtoffers te betreuren”, schrijft de gemeente Noord-Beveland op haar website. “We willen hen herdenken en samen met belangstellenden hierbij stilstaan op de begraafplaats in Kortgene om 13.00 uur met een kranslegging en twee minuten stilte.” Bij deze plechtigheid houdt burgemeester Loes Meeuwisse een toespraak.

Om 13.30 uur is er een bijeenkomst in de Nicolaaskerk in Kortgene tot ongeveer 14.00 uur. Om 14.30 uur is een kranslegging op de begraafplaats in Kats. Ook hierbij zijn alle belangstellenden aanwezig. De gemeente is vertegenwoordigd door een lid van het college van burgemeester en wethouders.

‘Wonder’

Bij de Ramp van 1953 op Noord-Beveland kreeg Colijnsplaat haar ‘wonder’. Een aantal mannen probeerde in Colijnsplaat wanhopig de vloedplanken en steunbeer tegen te houden die door het hoge water dreigden te bezwijken. Een door de storm losgeslagen binnenschip kwam toevallig als golfbreker voor de coupure terecht en behoedde Colijnsplaat zo voor een overstroming. Het monument ‘Houen Jongens’ in de oude haven van Colijnsplaat herinnert aan het wonder. Daarentegen zijn Kortgene (foto) en Kats helaas zwaar getroffen. Het kolkende water nam vele levens en veroorzaakte enorme materiële schade.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief