De stadshaven heeft nu een sloepensteiger bij de J.A. van der Goeskade.
De stadshaven heeft nu een sloepensteiger bij de J.A. van der Goeskade. Foto: Britta Janssen

Langverwachte renovatie stadshaven Goes is in volle gang

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Het stond al jaren op het verlanglijstje van Stichting Stadshaven Goes en nu is het zover: de haven wordt gerenoveerd. Het werk is in volle gang. Er is een sloepensteiger aangelegd en alle steigers worden vernieuwd. Voor 1 april, als het vaarseizoen begint, moet de passantenhaven er weer uitzien als nieuw.

“Het is een grote renovatie”, duidt secretaris Eveline klein Gebbink van Stichting Stadshaven Goes, “het is de bedoeling dat de stadshaven er hierna weer minimaal 25 jaar tegenaan kan. Het uiterlijk van de haven blijft hetzelfde, maar alle versleten steigerdelen worden vernieuwd met duurzaam hout.” Ook de stroom- en waterpunten worden vernieuwd. “Nu zijn water en elektriciteit nog verrekend in de ligprijs, maar straks betalen passanten via een app voor hun werkelijke verbruik.” 

Veiliger

Bij de Sint Maartensbrug is een sloepensteiger aangelegd. “Er komen steeds meer huizen bij met ruimte voor een bootje, zoals in het Goese Diep, en daardoor zie je steeds meer sloepjes in de stadshaven.” Goesenaren gaan varend een boodschapje doen of een ijsje halen. Met de nieuwe steiger kunnen zij voor de Sint Maartensbrug afmeren en blijft het laatste deel van de haven vrij voor de grotere jachten. “Dat maakt het veiliger.”

Voor een volgende fase hoopt de stichting op vernieuwing van het remmingswerk aan de Grote Kade. “Een bredere passage maakt het comfortabeler om erop te lopen. Nu moet je van je boot op een balk stappen en daaroverheen naar het trapje lopen.”

Voor een volgende fase hoopt de stichting op vernieuwing van het remmingswerk langs de Grote Kade.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief