Technisch directeur Sjaak Weststrate (l) en allround kraanmachinist William van Belzen
Technisch directeur Sjaak Weststrate (l) en allround kraanmachinist William van Belzen Foto: Erica van Strien

‘In 14 jaar nog geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan’

Door: Erica van Strien Algemeen

MIDDELBURG - Kraanmachinist William van Belzen (31) is wat je noemt een allrounder.  Met hulp van school kreeg hij als stagiair de ruimte bij Aannemingsbedrijf Hoondert. Na de stageperiode werd hem direct een vast contract aangeboden. Sjaak Weststrate (37) begon er als uitvoerder en keerde na een uitstapje van twee jaar op verzoek van de directeur terug als projectleider. Sinds een jaar is hij technisch directeur. 

William komt voor het interview uit de rupskraan op het Puindepot Walcheren in Middelburg. Sjaak laat er echter geen misverstand over bestaan: “William kan ik echt met wel tien verschillende machines met een gerust hart op pad sturen.”

William knikt instemmend. “Ik werk hier nu veertien jaar, het is mijn eerste werkgever. Omdat ik bij de opleiding tot kraanmachinist niet voldoende uren kon maken, miste ik de machine-ervaring. De opleiding vond hier een stageplaats, ik kwam nog op de brommer hier naartoe. Na afloop van de stagetijd kreeg ik gelijk een vast contract aangeboden.”

Investeren in draaiuren

Sjaak: “Leerlingen moeten draaiuren maken op een machine en het is voor werkgevers best een uitdaging om iemand die het nog niet kan de kans te geven om die ervaring op te doen. Wij zetten daar echt bewust op in. Ook nu lopen er weer jonge, gemotiveerde jongens die we alle ruimte bieden om de machine te leren besturen. Natuurlijk, dat kost tijd en geld, maar daar investeren we echt in. Vaak weten jonge mensen nog niet goed wat ze willen doen. Dat is voor ons een extra stimulans om ze volop kansen te bieden om uit te zoeken wat ze leuk vinden. En wij zien waar hun talenten liggen.”

William waardeert de diversiteit in zijn werkzaamheden. “Eerst zat ik op de mobiele kraan. Door toename van het werk kwamen er een paar machines bij en kon ik aan de slag op een grote rupskraan met schrootschaar (om ijzer te knippen). Daarna terug op de mobiele kraan, dit keer in de huizensloop. Bij het werken in de haven werd ik door de mensen met wie ik veel heb samengewerkt teruggevraagd voor het slopen van een offshore platform. Daarna volgden een paar jaar in het grondverzet.” Sjaak: “Toen kwam er een plek op de breker vrij, omdat de machinist werk dichter bij huis kon vinden. Omdat William van alles kan, en dat ook leuk vindt, vroeg ik hem of hij de uitdaging wilde aangaan.”

Verantwoordelijkheid en inzicht

Overal waar puin gebroken moet worden voor hergebruik, daar gaat William op af. “Het is best wat om met materieel van anderhalf miljoen op stap te gaan. Onze transportcombinatie vervoert de breker, maar wij zorgen dat alles transport-klaar staat en helpen laden en lossen. Het werk als kraanmachinist vraagt behalve verantwoordelijkheidsgevoel ook inzicht en productkennis. “Ik kan die machine zo hard mogelijk zetten, zodat hij zoveel mogelijk productie maakt, maar je moet kijken naar het materiaal dat erin gaat en aan de hand daarvan stel je de machine in. Het is dus belangrijk te weten hoe je én productie kunt draaien én je materieel niet uitput.”

Gevraagd naar wat het werk voor William zo de moeite waard maakt, zegt hij: “Het allermooiste aan mijn vak vind ik dat ik door mijn kennis van alle machines heel gevarieerde dagen heb en altijd bezig kan zijn. Met de breker, in het grondverzet, slopen. Of ik ga in de overslag, een schip lossen. Echt, ik ben hier in veertien jaar tijd nog nooit één dag met tegenzin aan het werk gegaan!”

Sjaak kan daarover meepraten. Zelf begon hij jong in de wegenbouw en verloor na twaalf jaar zijn plezier toen het bedrijf werd overgenomen. Hij kon als uitvoerder aan de slag bij Hoondert. “Na twee jaar als uitvoerder gingen een aantal oud-collega’s van mij naar een soortgelijk bedrijf en vroegen of ik mee ging. Ik wilde graag projectleider worden en dat kon hier op dat moment niet. Na twee jaar belde onze directeur me met de vraag ‘Wil je terugkomen, je kunt nu projectleider worden’. We spraken ook over de toekomst en mijn ambities. Vorig jaar ben ik technisch directeur geworden. Als dit overgangsjaar goed verloopt, hoop ik toekomstig algemeen directeur-eigenaar te zijn.”

PASPOORTEN:

Naam: William van Belzen (31)
Woonplaats: Arnemuiden
Burg. Staat: Gehuwd, vader van dochter Sofia
Opleiding: Mbo metaaltechniek niveau 4
Hobby: Veel en ver wandelen

Naam: Sjaak Weststrate (37)
Woonplaats: Kruiningen
Burg. Staat: Samenwonend
Opleiding: Mavo, Mbo uitvoerder, Hbo+ projectleider
Hobby’s: Wielrennen en buitenlandse voetbalstadions bezoeken

Sjaak Weststrate, technisch directeur.
William van Belzen, allround kraanmachinist.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief