De kerncentrale in Borssele.
De kerncentrale in Borssele. Foto: Bennie Krajenbrink

Petitie tegen nieuwe kerncentrales bij Borssele

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE - De organisaties Stroom naar de Toekomst, Borsele tot de Kern en Bescherm de Delta zijn een petitie gestart tegen de bouw van nieuwe kerncentrales bij Borssele.

Hun ‘Borssele 2 en 3, Doch ‘t nie’ staat op de website petities.nl. ‘We willen op deze manier laten zien dat er een groeiend verzet is tegen nieuwe kerncentrales in Zeeland en daarbuiten en dat er geen vanzelfsprekend draagvlak is voor kerncentrales’, schrijven de drie organisaties woensdag in een persbericht. 

Beschermd

In de petitie stellen ze onder meer dat kerncentrales, koeltorens en hoogspanningsmasten het Zeeuwse landschap aantasten en de kwaliteit van de leefomgeving van de Zeeuwen bedreigen, dat kerncentrales overbodig zijn om de klimaatdoelen te halen en juist de groei van echte duurzame energie in de weg zitten. 

Ook vinden de actievoerders dat de Zeeuwen onvoldoende worden geïnformeerd over en betrokken bij de besluitvorming over de mogelijke bouw van 2 nieuwe kerncentrales bij Borssele. ‘De provincie Zeeland wordt verzocht niet toe te staan dat er koeltorens of bovengrondse hoogspanningslijnen komen, dat de Westerschelde niet nog meer wordt belast met warm koelwater en dat de bestaande grenzen van het Sloegebied worden gerespecteerd, zodat de leefomgeving van de Zeeuwen wordt beschermd. Ook willen we dat de Zeeuwen echt kunnen meebeslissen.’ 

De partijen bieden de petitie in september aan aan de provincie Zeeland. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief