Marien Weststrate (l) en Arno Witkam op de plek waar de dijk in ere hersteld wordt.
Marien Weststrate (l) en Arno Witkam op de plek waar de dijk in ere hersteld wordt. Foto: Britta Janssen

Nieuw natuurgebiedje voor ‘s-Heerenhoek

Door: Britta Janssen Algemeen

’s-HEERENHOEK – Aan het einde van de Molendijk in ’s-Heerenhoek krijgt een nieuw, ongeveer vier hectare groot natuurgebiedje vorm: de Bosgaardshoek. Hier worden onder meer een voedselbos aangeplant, de verdwenen dijk in ere hersteld en de wandelmogelijkheden uitgebreid.

De naam Bosgaardshoek refereert aan de vroegere naam van het gebied, een verbastering van de naam van de grondeigenaar Wouter Bosschaert. De aanleg van de Bosgaardshoek, deels langs de verdubbelde Sloeweg (N62), is een samenwerking van de gemeente Borsele en waterschap Scheldestromen. Het waterschap bezit in het gebied grond die ze wil vergroenen en de gemeente kon aangrenzende grond kopen van de provincie Zeeland. Een deel kwam beschikbaar nadat de vernieuwing van de Sloeweg was afgerond, legt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele uit. “Op dat perceel stonden bouwketen voor de werkzaamheden.”

Hergebruik

Inmiddels is de aannemer bijna klaar met de basis voor de Bosgaardshoek. “Hiervoor wordt gerijpte baggerspecie uit ons depot in Kapelle gebruikt”, licht waterschapsbestuurder Marien Weststrate de samenwerking toe. Dit is vrijgekomen bij het baggeren van de sloten in Borsele, dat eens in de acht jaar gebeurt. De bagger wordt soms op de oever van de sloten gestort en als dat niet kan, slaat het waterschap het op in haar depots, zoals in Kapelle. “Deze baggerspecie heeft jaren liggen drogen en is schoongemaakt door het bijvoorbeeld te zeven”, aldus Weststrate. Dit lokale hergebruik als ondergrond voor de Bosgaardshoek en voor het herstel van de verdwenen Molendijk is een duurzame werkwijze. “Een win-winsituatie”, noemen Witkam en Weststrate de samenwerking.

Wensen

De kale grond wordt naar verwachting dit najaar ingezaaid met allerlei soorten groen, van bomen tot struiken en andere planten. “Op de dijk planten we streekeigen populieren, passend bij het beeld van Zeeuwse dijken”, aldus de wethouder. 

Voor de inrichting van het gebied vroeg de gemeente de dorpsraad van ’s-Heerenhoek en andere inwoners ideeën aan te dragen. “Die wensen zijn het vergroenen van de dorpsentree, de cultuurhistorische waarden versterken, het landschap beleefbaar maken en de wandelmogelijkheden uitbreiden”, vertelt Witkam. “We leggen een nieuw ommetje aan, richting de Driedijk, dat aansluit op andere wandelroutes. Dan heb je hier straks een wandelroute van vijf, zes kilometer.” De naastliggende begraafplaats, die niet meer in gebruik is, wordt wat opgeknapt, aldus de wethouder. “Bij de poel planten we een voedselbos.” Wijzend naar de plek waar vroeger een molen stond, vertelt Witkam te hopen dat de oude molensteen ook een plekje kan krijgen in de Bosgaardshoek, dat openbaar toegankelijk wordt. “Die steen moeten we dan wel opzoeken.”

Voor de aanleg van de oude Sloeweg is een deel van de Molendijk eind jaren zestig van de vorige eeuw afgegraven. “Door die weer op te bouwen, ziet het er hier straks weer uit zoals vroeger en wordt de dijk, als typerend landschapselement, in ere hersteld.”

Over een paar jaar ziet het er zo uit.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief