De winnende foto van Franda van der Zande.
De winnende foto van Franda van der Zande. Foto: Franda van der Zande

Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

Door: Jessica Rovers Algemeen

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

Maandelijks kiest de jury een maandwinnaar en uit deze twaalf foto’s wordt de winnaar van 2022 gekozen. Franda van der Zande won met een foto van windmolens en elektriciteitsmasten. “Het licht geeft een filmisch, futuristisch gevoel”, vindt wethouder Marga van de Plasse, die de prijzen mocht uitreiken. “Borsele is een gemeente van contrasten. Enerzijds hebben we onze mooie, unieke natuur en anderzijds een levendige industrie. In allebei zit die kracht. De foto van Franda is, met het oog op alle ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales, heel passend in de tijd waarin we nu leven. De foto laat Borsele op een andere manier zien en triggert je fantasie.”

Dagelijks

Van der Zande ontving, naast lovende woorden van de jury, een waardebon van driehonderd euro. “Ik vind het zelf ook een sterke foto”, vertelt ze, “maar ik wist natuurlijk niet dat ik zou winnen. Ik vind het heel leuk. Ik doe vaker mee en twee jaar geleden ben ik ook als eerste geëindigd.” Van der Zande is bijna dagelijks met fotografie bezig. Kenmerkend is dat zij foto’s altijd bewust maakt. “In de foto waarmee ik nu gewonnen heb, zitten heel wat uren. Industrie trekt mij. Ik zit daar vaak naar te kijken en te zoeken naar een sprekend plaatje. Ik maak nooit spontaan een foto. Ik wacht tot het licht precies goed is. De gewonnen foto is ook geen snelle foto, ik heb een hele lange sluitertijd gebruikt. Technieken kunnen foto’s net dat extra’s geven. Het mooie van fotografie vind ik dat je anders naar de wereld leert kijken. Ook al heb ik mijn camera niet bij me, ik kijk toch door een lens.”

De tweede plaats in de wedstrijd ging naar Lucas Muylaert. Hij maakte een bijzonder mooie foto van de Sint-Joriskerk in Hoedekenskerke. Hierover zegt de jury: ‘Het lijkt wel een aquarel. En de compositie is mooi gekozen, de stoere paal knalt eruit!’ Quirien Marijs ging er met de derde prijs vandoor. ‘Dit is echt een mysterieuze foto’, aldus de jury. ‘Je blijft hangen. Waar kijk ik naar? Daarbij is een boomgaard natuurlijk echt Borsels.’

Herkenbaar

Het thema voor de fotowedstrijd van 2023 is ‘Borsele op z’n mooist’. Amateur of professional, jong of oud; iedereen mag aan de wedstrijd meedoen. De voorwaarde is dat de foto herkenbaar in de gemeente Borsele gemaakt is. Volgens beleidsmedewerker Anne-Marie Verwater heeft dat er mee te maken, omdat de gemeente de foto’s wil kunnen gebruiken voor publicitaire doeleinden. “Dit was veertien jaar geleden ook de aanleiding om de fotowedstrijd in het leven te roepen. We houden het thema altijd bewust algemeen om het laagdrempelig te houden. Ik zit zelf in de jury die de maandwinnaars kiest. Ieder jurylid kijkt weer op een andere manier naar de inzendingen. Ik probeer te beoordelen op creativiteit en, omdat ik schildercursussen volg, kijk ik ook vooral naar de compositie. Het is erg leuk om te zien dat het leeft in de gemeente en hoe mooi de foto’s zijn die we binnenkrijgen.”

Foto’s kunnen ingestuurd worden via cultureleraadborsele.nl/fotowedstrijd 

Wethouder Marga van de Plasse, winnares Franka van der Zande en winnaar van de derde prijs Quirien Marijs (vlnr).
Deze foto eindigde op de tweede plaats.
Deze foto van de Sint-Joriskerk in Hoedekenskerke is nummer drie.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief