Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

Beduusd heeft de winnares het applaus en alle complimenten in ontvangst genomen. “Ik dicht nog helemaal niet zo lang, maar ik vind het heel fijn dat het gewaardeerd wordt”, stamelt Dorine.

Lentelen

Bijna tachtig inzendingen ontving de organisatie van de poëziewedstrijd. Daar sprong voor de jury het gedicht van Dorine uit. “Het is dichterlijk en origineel, treffend en ontroerend”, zegt een van de juryleden. “Het woord lentelen is echt prachtig.” Dat schoot Dorine op een mooie dag begin februari te binnen, vertelt ze als ze van de schrik bekomen is. “Het voelde als een lentedag en daar wilde ik me toen meteen in onderdompelen, het als een dekbed om me heen slaan; lentelen. Uit dat woord is het gedicht ontstaan.”

Het thema van de wedstrijd sprak Dorine aan en ze is gaan lezen over de bomen in de stad waar ze is geboren en getogen. “Vroeger zat ik op de muziekschool en de grote boom daar is gewoon al 193 jaar oud. Als zo’n boom zou kunnen praten! De boom is een keer bijna gekapt, omdat ‘ie instabiel was, maar een groep tegenstanders heeft de boom gelukkig kunnen redden.”

Hieronder het gedicht van Dorine:

Nog heel even

Vandaag wil ik lentelen
drentelen
me wentelen

in de lente
die keert en draait
weert en waait
verder

langs de veste
waar krokusgeel
de enkele passant
vriendelijk toelacht

zachtjes zingend
lonkend naar de zomer
nog diep in winterslaap

verwarm en omarm me
al is het maar voor evenBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief