Afbeelding

Museum ontvangt groot aantal werken Johan Melse

Algemeen

GOES - Historisch Museum De Bevelanden in Goes heeft een indrukwekkende schenking ontvangen. Van de familie van de veelzijdige Zeeuwse kunstenaar en kunstdocent Johan Melse (1887-1968) kreeg het museum bijna 500 werken: een prachtige dwarsdoorsnede van zijn werk, met onder meer schilderijen, tekeningen en linosneden.

De schenkster is Johan’s kleindochter Hanny Louisse: “Ik wilde eerst niets afstaan, ik heb de verzameling van opa altijd goed verzorgd. Maar toen we kleiner gingen wonen was er gewoon niet genoeg ruimte. Ik vind het belangrijk dat de verzameling in de omgeving blijft: opa was een echte Goesenaar.”

De geboren Goesenaar Melse was van jongs af aan verzot op tekenen en schilderen, en toonde ook al vroeg een aanzienlijk talent. Na een opleiding tot meester-schilder en werk als schilder van toneeldecors en mede-restaurateur van Panorama Mesdag studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag – een opleiding die leidde tot een levenslange vriendschap met Anton Pieck. 

In zijn eigen tijd verwierf Melse, die opviel door zijn diepgevoelde geloof, veel bekendheid met zijn illustraties voor het christelijke tijdschrift Pniël en de vele stukken grafiek die hij in opdracht maakte, van advertenties voor de Goese middenstand tot talloze ex libris voor particulieren. In de werken die hij uit eigen beweging maakte staat het Zeeuwse landschap vaak centraal. 

Waar zijn vriend Pieck de zachte kant van de Romantiek verbeeldde vond Johan juist de schoonheid, en de betekenis, in verweerde bomen en het doorwaaide landschap. “Melse bracht het Bevelandse landschap van de eerste helft van de 20e eeuw in beeld” vertelt conservator Koen van Rooijen. “Daar hebben we weinig beeldmateriaal van. Heel bijzonder zijn de schilderijen die hij maakte van de inpoldering van het Sloe – hij was er ooggetuige van, en door zijn schilderijen krijgen wij er ook een zeldzame blik op.”

Johan Melse had een passie voor het overbrengen van zijn kennis over de teken- en schilderkunst, zoals kleindochter Hanny zich goed kan herinneren: “samen met opa maakte ik dan linosneden, ik heb veel van hem geleerd, maar bovenal was hij een hele lieve opa”. Na een opleiding tot leraar werkte hij vanaf 1916 enige tijd in Hoogeveen. Maar Johan miste zijn geliefde Zeeland en in 1918 keerde hij terug naar Goes, waar hij zijn verdere leven werkte. “Zijn werk geeft een mooi en uniek tijdsbeeld van Zeeland in de jaren ’20 tot ‘50”, vertelt Hanny.

Eind maart opent aan de noordzijde van de Grote Kerk een buitententoonstelling waarin alvast enkele werken van Melse te zien zullen zijn. Directeur Wilco Blaak: “Volgend jaar zal het museum een overzichtstentoonstelling over Johan Melse inrichten. We hebben echt even de tijd nodig om goed in beeld te krijgen wat we nu allemaal in huis hebben - we willen Johan Melse en zijn werk recht doen, en dat kost tijd, maar het is de moeite meer dan waard!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief