Afbeelding

Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Door: Arend van der Wel Algemeen

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

Afgelopen zondag werd in de Goederenloods het Delta Bierfestival gehouden. Voor bierbrouwers en -liefhebbers was Goes toen ‘Goes Bierstad’ en even het centrum van de wereld. Een mooie aanleiding om ’s een speurend rondje door het centrum van Goes te maken en te kijken wat er nog aan historisch en eigentijds bier te genieten valt.

Uiteraard beginnen we op de Bierkade. Behalve het straatnaambordje zien we echter niks wat met bier te maken heeft. De naam komt al voor in 1526, maar vermoedelijk ging het toen om een ander stukje kade dat zo genoemd werd, vlakbij de Blaauwe Steen. De straatnaam heeft in ieder geval wel te maken met het bier dat tot in de 18e eeuw met bierschepen werd aangevoerd. Die bierimport is wel opmerkelijk, want Goes had rond 1700 zelf vier brouwerijen. Was de bierinname hier dan zo enorm? Misschien wel, want toen er nog geen kraanwater was, dronk men – ook kinderen – bier, dat overigens wel een lager alcoholpercentage had en in feite gezonder was dan het water uit de stadspompen (cholera!). Hoe dan ook, de biervaten moesten gelost worden en daar waren speciale bierdragers voor. Die gebruikten per duo een berrie, een soort draagbaar, om de biervaten naar de kroegen te dragen. Deze bierdragers waren georganiseerd in een gilde, dat de kelder van Blaauwe Steen 5 als domicilie had, vlakbij de eerdere Bierkade dus. Aan nummer 5 hangt nu een gepensioneerd uithangbord, slechts bestaand uit wat druiventrossen. Volgens een website is het nu feestcafé De Kelder, ook te huren voor – jawel! – bierproeverijen, maar hiervan is ter plekke geen spoor.

Terug naar de huidige Bierkade en zelfs nog een stapje terug, de Keizerstraat in. Daar zien we sinds zomer 2021 deze mural, die de hoek Turfkade/Bierkade een eeuw geleden toont. Centraal rijdt een volgeladen gemotoriseerde bierwagen. De eerste biervrachtwagen reed in 1900 in Amsterdam; in de jaren ’20 werden ze pas algemeen. Het biermerk op de wagen is Naem. Heeft u dat nog nooit gedronken? Klopt hoor, het is namelijk de naam van de sponsor van de mural, ontwerpbureau Naem tegenover de mural van Barre Verkerke. Kunnen ze daar bij al dat merkenwerk af en toe ’s leuk naar buiten kijken, verlangend naar het bieralarm van 5 uur.

De volgende keer bezoeken we een heus Proeflokaal en zetten we op een rijtje welke brouwerijen Goes rond 1700 had (vier) en in 2023 heeft (twee, misschien wel drie).
 

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief