Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

Door: Jessica Rovers Algemeen

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

Leerkracht Caroline Sanderse van Schengehof vertelt dat uit de gesprekken over de invulling van de Kinderkunstweek al gauw het idee kwam om lokale kunstenaars bij de school te betrekken. “Die zijn er veel. ’s-Heer Arendskerke is echt een kunstenaarsdorp”, zegt Sanderse. “We wilden de betrokkenheid vergroten en waren erg blij toen bleek dat iedereen die wij benaderden enthousiast was en mee wilde doen. We willen in de toekomst vaker projecten met hen opzetten en jaarlijks laten terugkomen. Cultuureducatie is erg belangrijk bij ons op school. Creatief zijn is één van onze kernwaarden. We vinden het belangrijk dat creativiteit geïntegreerd wordt met de zaakvakken en er combinaties gemaakt worden met bijvoorbeeld kleien en rekenen, tekenen en taal. Daarnaast willen we ambachten meer laten leven hier op school.”

Onbevangen

Naast het volgen van diverse workshops vindt Sanderse het waardevol dat de leerlingen meer te weten komen over het beroep ‘kunstenaar’. In het atelier kregen ze een rondleiding van Gerard Verkerke. “Ik heb hier ook mijn werkplaats”, vertelt hij. “Het is hier echt een mix van ambacht en kunst. Ik vind het geweldig om te laten zien hoe ik dingen doe en waarom. Kinderen snappen dit best goed en er is vooral veel nieuwsgierigheid. Die open, onbevangen kijk op dingen is heerlijk. Volwassenen zouden ook meer zo moeten zijn.”

Cheyenne uit groep drie vindt het heel leuk om te zien hoe het glassieraad gemaakt wordt. “Ik vind het ook leuk dat we mochten verven en allemaal kleuren mochten mengen.” De schilderworkshop werd verzorgd door Barre Verkerke. “Dit gebouw is bedoeld voor zulke leuke projecten. Ik ben schilder en het behouden van ambachten is mijn levensdoel. Er zijn steeds minder oude meesters die dit door kunnen geven. Omdat ik nog relatief jong ben, heb ik het idee dat ik kinderen kan bereiken. Projecten als deze lenen zich daar heel goed voor.”

Donderdag vond op school een dansvoorstelling plaats en vrijdag zijn alle kunstwerken van de leerlingen tentoongesteld voor belangstellenden.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief