De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Bennie Krajenbrink

Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

De plannen voor meer kernenergie in Zeeland hebben gevolgen voor de regio. De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk. Ondanks deze onduidelijkheid wil de provincie de Zeeuwen nu al betrekken bij de ontwikkelingen. 

Thema’s

De online consultatie bestaat uit twee rondes. ‘Meedoen is anoniem.’ Vandaag start ronde één met drie vragen. Vanaf 16 oktober start ronde twee waarin inwoners kunnen reageren op de inbreng van eerdere deelnemers. ‘Deelnemen kan aan een van de twee rondes, maar ook aan beide.

De vragen gaan in op wat Zeeuwen waarderen aan Zeeland en zijn gebaseerd op de vier ambities uit de Zeeuwse Omgevingsvisie. Deze thema’s zijn: Uitstekend wonen, werken en leven in Zeeland, Balans in de grote wateren en het landelijk gebied, Een duurzame en innovatieve economie en Klimaatbestendig en CO2-neutraal Zeeland. ‘Deelnemers aan de consultatie kunnen aangeven op welk thema volgens hen nog éxtra moet worden ingezet als de huidige kerncentrale langer open blijft en er twee bijkomen.’

Terugkoppeling

De resultaten van deze consultatie zijn later te vinden op www.zeeland.nl/kernenergie, de website waarop alle informatie over dit onderwerp samenkomt. Voor het pakket kansen en voorwaarden dat de Provincie aan het Rijk gaat voorleggen wordt ook eerder opgehaalde informatie van Zeeuwse bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden meegenomen. Zeeuwse jongeren tussen 12 en 23 jaar kunnen zich opgeven voor een denktanksessie over dit onderwerp op donderdag 19 oktober van 16.30 tot 19.00 uur. Aanmelden kan via https://fd9.formdesk.com/provinciezeeland/denktanksessie-kernenergie.

Inloopbijeenkomsten door heel Zeeland

Inwoners die moeite hebben met het invullen van de digitale consultatie kunnen terecht bij een inloopbijeenkomst bij hen in de buurt. Opgeven is niet nodig, inlopen kan tussen 16.00 en 20.00 uur:

  • Terneuzen: Bibliotheek Terneuzen, Bellevue 1, 4531 DD Terneuzen, Zalen: Bootsman en Matroos, op maandag 9 oktober.
  • Middelburg: Provinciehuis, Abdij 6, 4331 BK Middelburg, op maandag 9 oktober.
  • Zierikzee: Gemeentehuis Schouwen-Duiveland, Laan van Sint Hilaire 2, 4301 SH Zierikzee, Burgerzaal, op dinsdag 10 oktober.
  • Goes: locatie volgt, op woensdag 11 oktober.
  • Tholen: Sport- En Gemeenschapscentrum Meulvliet, Zoekweg 8, 4691 HT Tholen, op woensdag 11 oktober.

Inwoners kunnen hun mening geven via www.zeeland.nl/kernenergie.
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief