Rene Colijn en Michiel Hardy.
Rene Colijn en Michiel Hardy. Foto: Raúl Witkam | RW Create

‘Zeeland is duurzame en gezonde voedselproducerende provincie’

Door: Jessica Rovers Algemeen

In het kader van de nationale Dutch Food Week, die plaatsvindt van 7 tot en met 14 oktober, hebben bureau Food Delta Zeeland en Scalda-opleidingen de handen ineengeslagen en een receptenboekje ontwikkeld. Tijdens de Dutch Food Week worden door middel van honderden activiteiten verspreid over heel Nederland consumenten bewust gemaakt van het belang van gezond en duurzame voeding.

Het thema van de Dutch Food Week is dit jaar: ‘weet wat je eet’. Op 10 oktober worden de gerechten uit het boekje bij Scalda geserveerd aan genodigden onder wie gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. Ook kunnen de recepten worden gedownload via een QR-code die opgenomen is in advertenties en flyers. “We nodigen hiermee mensen uit na te denken over hoe zij eten”, vertelt Johan Dourleijn van bureau Food Delta Zeeland. Wij zijn een netwerk van bedrijven, scholen en overheden dat samenwerkt rondom de foodsector. De foodsector moet vernieuwen en Zeeland kan hier, als belangrijke voedselproducerende provincie een grote rol in spelen”.

Plantaardig

Met het receptenboekje wordt er aandacht gevraagd voor een voedseltransitie. “Er vindt een verschuiving plaats waarin er minder dierlijke en meer plantaardige producten geconsumeerd worden. Dat is niet alleen gezonder, maar ook een stuk duurzamer. De recepten zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van dit ‘nieuwe eten’ en bevatten ook veel producten uit de zee en met een hoog eiwitgehalte. We willen ook laten zien waar de grondstoffen vandaan komen. Zeeland is een belangrijke speler op het gebied van de productie van gezond en duurzaam voedsel. Bewuster gaan eten is zowel gezond voor de mens als voor de aarde”, aldus Dourleijn.

Ambitieus

Volgens Michiel Hardy van Scalda Horeca-opleidingen is het boekje onderdeel van een veel ambitieuzer plan. “We willen hiermee een start maken met een digitale receptenbank voor heel Zeeland. Samen met lokale leveranciers en producenten kijken we naar gezonde voeding in de schijf van vijf. Proteïnerijke producten zoals bonen en zuivel willen we meer op de voorgrond zetten. De recepten bevatten geen kant-en-klare producten, maar zijn combinaties van topproducten uit de regio. Niet alleen willen we consumenten door de recepten meer bewust maken van gezonde voeding. We richten ons ook op de toekomstige horeca-ondernemer, kok en gastvrouw om in te spelen op de groeiende vraag vanuit de maatschappij naar duurzame en gezonde voeding.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief