De nieuwe lantaarn wordt bevestigd in de kerktoren.
De nieuwe lantaarn wordt bevestigd in de kerktoren. Foto: Kristian de Winter

Maartenskerk ‘s-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

Door: Britta Janssen Algemeen

‘s-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in ’s-Gravenpolder.

Begin vorig jaar bleek de kerktoren van de Maartenkerk ernstig aangetast door schimmel. ‘En wel zodanig dat de stabiliteit van de spits niet meer gegarandeerd kon worden’, aldus de gemeente Borsele. ‘Daarom moest de spits worden verwijderd.’ 

Schrikken

Tijdens de herstelwerkzaamheden bleek de torenspits, ook wel lantaarn genoemd, er een stuk slechter aan toe dan verwacht, vertelt de Borselse wethouder Kees Weststrate. “Dat was best even schrikken. Toen is besloten om de torenspits grotendeels opnieuw op te bouwen in plaats van te renoveren.” 

Hierdoor duurden de werkzaamheden langer en viel het prijskaartje hoger uit: zo’n 165.000 euro. “De kerken in onze gemeente zijn in goede staat, dat blijkt ook uit de kerkenvisie, maar daarvoor moet je wel dit soort grapjes uitvoeren. We vinden het als gemeente belangrijk om onze kerken goed te onderhouden, want ze hebben niet alleen betekenis voor de kerkgemeenschap, maar voor de hele dorpsgemeenschap.”

Specialistische klus

De lantaarn namaken zoals de vorige - de Maartenskerk is een Rijksmonument - was een specialistische klus. “Hoe mooi is het dan dat een bedrijf uit ‘s-Gravenpolder, Bouwbedrijf Schrijver, dit vakwerk heeft geleverd”, vindt de wethouder. Koos van der Slikke is het ‘geweten’ van het ontwerp en heeft alles uitgedacht en uitgetekend en zijn collega Adriaan Offermans bracht het ontwerp ‘tot leven’ in de werkplaats. “Ik ben er zo’n zesenhalve week mee bezig geweest”, vertelt timmerman Offermans. “De oude torenspits was van grenenhout, maar we hebben nu, in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Oregon pine-hout gebruikt, want dat is een betere vervanger van grenen voor de torenspits.” Offermans vond het een mooie klus. “Ik woon hier ook en fiets er straks elke dag langs.”

Offermans noemt het moeilijk om te schatten hoe lang de nieuwe lantaarn meegaat. “De vorige zat zeventig jaar op de kerk, dus ik hoop net zo lang en nog liever honderd jaar.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief