Anneke van Wijnen past op Nina.
Anneke van Wijnen past op Nina. Foto: Wilma Klaasse

Anneke uit Yerseke heeft oppashond: ‘Nina verrijkt mijn leven’

Door: Wilma Klaasse Algemeen

GOES – Door het gezelschap van een hond voelen veel mensen zich minder eenzaam. Voor ouderen is het echter vaak een te grote stap om nog de volledige zorg voor een hond op zich te nemen. Stichting Oopoeh heeft daar een mooie oplossing voor.

Anneke van Wijnen (64) en haar man wonen sinds afgelopen jaar in Yerseke. Ze komen uit Voorburg, waar Anneke een drukke baan had. Vanuit de stad met een baan verhuizen naar het rustigere Yerseke zonder baan was een grote overgang.

Verrijking

Anneke en haar man hebben altijd honden gehad, maar vorig jaar is hun labrador Valentijn overleden. Ze waren niet direct toe aan een nieuwe hond, maar het gemis werd, vooral voor Anneke, groot. Zij herinnerde zich dat een collega haar hond via stichting Oopoeh bij een oppasoma bracht. Anneke zocht de stichting online op en schreef zich in. “Een oppashond is een enorme verrijking van mijn leven”, vertelt Anneke. “Het is ontzettend gezellig om een hond om je heen te hebben. Soms liggen ze zomaar lekker tegen je aan. Zeker met een jonge hond is het leuk om te spelen. Het uitlaten zie ik als een moment om lekker naar buiten te gaan en te wandelen, dat doe ik niet zo snel in mijn eentje. Onderweg heb ik altijd wel een praatje. Mensen praten sneller tegen iemand met een hond dan iemand die alleen loopt. Zo leer ik ook snel mensen kennen in Yerseke.”

Na haar inschrijving werd Anneke benaderd door Claudia uit Goes. Zij zocht een oppas voor haar hond. Bij het kennismakingsgesprek bleek er een klik te zijn, ook met de jonge labradoodle Nina. Intussen past Anneke al een tijdje op Nina. “Ik vind het superleuk. Niet alleen het oppassen, maar ook de momenten dat Nina wordt gebracht en gehaald. Dat is altijd een gezellig contactmomentje.”

Oppas

Claudia kreeg Nina in juli als pup en zocht mogelijkheden om Nina onder te brengen tijdens haar werk. Zo kwam ze bij de, voor haar toen nog onbekende, stichting Oopoeh terecht. “Ik werd heel blij van de website, wat een mooi initiatief”, vertelt Claudia. “Ik heb een bejaarde vader en zijn hond is ongeveer een jaar geleden overleden. Hij zou graag een hond om zich heen hebben, maar ziet het niet zitten om zelf nog een hond te nemen. Helaas woont mijn vader te ver weg om Nina naar hem toe te brengen. Ik ben blij met Anneke. Nina gaat graag naar haar toe. Als we Yerseke binnen rijden, veert Nina al op, dan weet ze dat ze weer naar Anneke toe mag. Over de stichting ben ik ook heel tevreden. Toen Nina een aantal keren bij Anneke was geweest, belde er iemand van de stichting om te vragen hoe het allemaal verloopt. Dat vind ik heel attent. Ik hoop dat veel mensen zich na het lezen van dit artikel inschrijven, want helaas is het in Zeeland nog niet zo bekend. Ik hoop dat dit verandert en er veel matches komen.”

Drie vliegen in één klap

Oopoeh staat voor ‘opa’s en oma’s passen op een huisdier’. De stichting brengt landelijk hondenbezitters en vijfenvijftigplussers in contact met elkaar om drie vliegen in één klap te slaan: meer gezelschap en beweging voor senioren, aandacht en verzorging voor honden en een betrouwbare oppas voor baasjes. Ook organiseert de stichting gratis uitjes.

Kijk voor meer informatie op www.oopoeh.nl of bel 020-7853745.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief