De kerncentrale vann Borssele.
De kerncentrale vann Borssele. Foto: Bennie Krajenbrink

Borsele dient zienswijze in voor bouw nieuwe kerncentrales

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - Het ‘Voornemen en voorstel voor participatie’ voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales ligt nog tot en met 4 april ter inzage. Iedereen die wil, kan een reactie indienen. De gemeente Borsele heeft dit gedaan en vraagt hierin nadrukkelijk aandacht voor de Borselse Voorwaarden, de versterking van de leefkwaliteit, de impact van de optelsom van alle ontwikkelingen, betere integrale besluitvorming en de dialoog met alle belanghebbenden.

Wethouder Kees Weststrate (ruimtelijke ordening) van de gemeente Borsele licht toe: “De keuze óf kernenergie een belangrijk onderdeel wordt van het toekomstige Nederlandse energiesysteem en óf en waar er twee nieuwe kerncentrales komen, ligt bij het Rijk. We willen als gemeente, als het Rijk besluit dat ze in Borsele komen, wel volop sturen op hóe ze er komen.’ 

Hameren

Het doel van de gemeente is om, ‘in goed overleg met onze inwoners, ervoor te zorgen dat de landelijke opgaven in de energietransitie leiden tot een versterking van de leefkwaliteit in de gemeente Borsele’, aldus Weststrate. “Daarom hameren we bij het Rijk op een zorgvuldige planvorming, aandacht voor de Borselse Voorwaarden en oog voor de impact van de veelheid aan ontwikkelingen.”

Ondergronds

De reactie die de gemeente indiende bevat samengevat de volgende punten:

  1. - Betrek de Borselse Voorwaarden actief en volledig bij de verdere planvorming rond de nieuwbouw van de kerncentrales. Geef hierbij duidelijker aan dat de voorkeursbeslissing die de minister gaat nemen onlosmakelijk is verbonden met een besluit over het Rijk-Regiopakket.
  2. - Geef bij de voorkeursbeslissing (met het locatiebesluit) al helderheid over maatregelen in de fysieke leefomgeving om de negatieve lokale impact te minimaliseren en de leefbaarheid waar mogelijk te versterken. 
  3. - Bent u het met de gemeente Borsele eens dat ‘ruimtelijk inpassen’ niet alleen gaat over de twee nieuwe kerncentrales, maar ook over het ruimtelijk inpassen van de eventuele bijbehorende toeleidende infrastructuur en de tijdelijke bouwruimte?
  4. - Als de opwekking en/of aanlanding van energie met zich meebrengt dat hiervoor aanvullende infrastructuur nodig is in het Zeeuwse, moet dit ondergronds aangelegd worden. 
  5. - Ontwikkel een aanpak die oog heeft voor de optelsom van alle ontwikkelingen in en rondom onze mooie gemeente Borsele. Dit zodat er een basis gelegd wordt voor een betere integrale besluitvorming in alle lopende en toekomstige projectprocedures.
  6. - Geef ons zo snel mogelijk inzicht in het verschil tussen de analyse in het plan-MER en de analyse in de Integrale Effect Analyse. En in de reikwijdte en de onderzoeksthema’s van beide analyses.
  7. - Besteed meer aandacht aan informele participatie in de vorm van een dialoog met alle belanghebbenden, waaronder zeker ook onze inwoners. En maak duidelijker wat met de inbreng wordt gedaan.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief