De jarige Andrea Krijnberg, burgemeester Loes Meeuwisse en kinderburgemeester Noor.
De jarige Andrea Krijnberg, burgemeester Loes Meeuwisse en kinderburgemeester Noor. Foto: Britta Janssen

Feest in Kamperland voor 101-jarige Andrea Krijnberg-Terbeek

Door: Britta Janssen Algemeen

KAMPERLAND - Andrea Krijnberg-Terbeek woont nog zelfstandig in Kamperland en haar huis zat dinsdag gezellig vol visite voor haar 101-jarige verjaardagsfeest. Kinderburgemeester Noor van de gemeente Noord-Beveland trakteerde de jarige op zelfgebakken cupcakes met eentjes en nulletjes erop. Die liet de jarige zich goed smaken. “Zal ik er even mee rondgaan?”, vroeg ze kwiek. Op haar respectabele leeftijd zit ze nog vol grapjes, positiviteit en complimentjes. “Je ziet er voornaam uit, als een echte burgemeester, met je mooie, kanten jurk en ketting”, zei ze tegen Noor.

Het meisje ontmoette dinsdag voor het eerst iemand van 101 jaar. “In de winkel hadden ze alleen kaarten met 100 erop, dus heb ik er zelf een één opgeplakt”, zei Noor bij het overhandigen van haar verjaardagskaart. De jarige las de tekst meteen voor, en zonder leesbril. 

‘Baassie’

Noor was samen met burgemeester Loes Meeuwisse op visite. De burgermoeder was er een jaar geleden ook. “Toen had mevrouw zelf appeltaart gebakken, dus ik ging graag weer bij haar op bezoek”, vertelt de burgemeester lachend. Ze hoopt volgend jaar weer haar gelukswensen te kunnen overbrengen.

De jarige is snel moe, maar klaagt niet over haar gezondheid. De mensen om haar heen typeren haar als opgewekt. Ze ziet het leven graag zonnig in. “Als er negatieve dingen gebeuren, probeer ik er toch wat van te maken, want je wilt toch leven?” Zo moest ze na het overlijden van haar man Jacob alleen verder. “Ik ben er nu wel aan gewend. Ooh, ik heb zoveel mooie herinneringen aan hem. Ik noemde hem altijd ‘baassie’ en hij mij ‘vrouwtje’.” En als ze na alle verjaardagsvisite niet één, twee, drie in slaap valt, dan is dat maar zo. “Dan kan ik nagenieten van de dag.”

Eenvoudig

Nog altijd houdt mevrouw ervan om zich mooi aan te kleden, het liefst in pasteltinten. Ze leest graag, bijvoorbeeld in de bijbel. Het geloof is belangrijk voor haar. “Ieder mens is uniek en om goed te leven is het belangrijk dat we elkaar accepteren, zoals we zijn.”

Hoe ze zo vief 101 is geworden, kan ze niet uitleggen. Het is vanzelf gegaan. “Als het goed gaat, gaat het goed. Het geloof in de Here Jezus helpt daarbij. Dat is punt één. Ik heb altijd goed geleefd. Nooit gerookt, nooit gedronken. Hoe eenvoudiger je leeft, hoe beter. Ik sta altijd op tijd op en ontbijt op tijd. Ik heb ook altijd gewerkt. Dat is gezond.” Zo was de oorspronkelijk Vlaardingse, die nu al vele jaren in Kamperland woont, verzorgster van oudere mensen. “Ik heb nooit op mijn lauweren gerust en ben toch zo oud geworden.”

Kinderburgemeester Noor heeft speciaal voor de jarige cupcakes gebakken.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief