Burgemeester Gerben Dijksterhuis met de Borselse gedecoreerden in de Bonifaciuskerk in Kwadendamme.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis met de Borselse gedecoreerden in de Bonifaciuskerk in Kwadendamme. Foto: Lumo

Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

Door: Britta Janssen Algemeen

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft de lintjes uitgereikt. 

Lau Rentmeester uit Ovezande

Ruim twintig jaar was meneer Rentmeester (16-11-1948) als secretaris nauw betrokken bij de handboogschutterij Willem Tell. Ook bij de Zuid-Bevelandse bond van Wipschutters is hij ruim 27 jaar betrokken als bestuurslid en secretaris. Nog steeds zet hij zich in voor de handboogsport, want sinds 1995 is hij betrokken bij de Stichting Handboogsportaccomodatie. Daarnaast was meneer Rentmeester ruim 10 jaar bestuurslid van het Europees comité boogschieten en zes jaar bestuurslid van de Nederlands Bond van Wipschutter. 

Naast zijn betrokkenheid bij de sport zet hij zich ook in voor de kerk en de oudere inwoners van Ovezande. Meneer Rentmeester is sinds 2016 collectant bij uitvaarten en brengt sinds 2018 maaltijden langs bij oudere dorpsgenoten. 

Betsy Rentmeester–de Jonge uit Ovezande

Mevrouw Rentmeester (25-01-1949) heeft een groot hart voor Ovezande. Ze was ruim 37 jaar vanuit verschillende functies betrokken bij basisschool de Zandplaat. Zo zat ze in het ouderencomité, was overblijfmoeder en later -oma, ging mee op schoolreisjes, was contactpersoon vanuit de kerk en hielp bij tal van activiteiten. 

Mevrouw Rentmeester was 23 jaar betrokken als kookstaflid bij kinderkamp Borsele. Daarnaast is ze al sinds 1984 betrokken bij de kerkgemeenschap van de rooms-katholieke kerk, als koorzanger, bestuurslid, koster en ziekenbezoekster. Mevrouw helpt sinds 2015 mee in het verzorgingstehuis en helpt bij activiteiten voor bewoners. 

Daarbij is mevrouw actief voor het vrijwilligershuis en de vrijwilligerscentrale in Ovezande. Ze is daar sinds 2014 aanspreekpunt in het dorp. 

Anneke Kampstra-Klok uit ’s-Gravenpolder

Mevrouw Kampstra (23-05-1958) is zeer actief op het gebied van sport en spel. Sinds 1990 is ze bestuurslid van Turnvereniging DAW. Daarnaast is ze sinds 1990 organisator van de avondvierdaagse in ’s-Gravenpolder en mevrouw is sinds 1991 bestuurslid van de plaatselijke volleybalvereniging. 

Sinds 1992 is ze vrijwilliger bij de Speel-O-Theek in Kapelle. Mevrouw was daarnaast van 1993 tot 2018 bestuurslid bij recreatiegroep Zuid-West Nederland. 

Mevrouw Leny Rijk-Rijk uit Heinkenszand

Mevrouw Rijk (21-01-1955) is sinds 1984 actief voor de EHBO, eerst in Heinkenszand en daarna in Nisse. Van 1984 tot 1993 maakte ze deel uit van het bestuur van de katholieke vrouwenvereniging afdeling Heinkenszand. Ze notuleerde bij vergaderingen hield de ledenadministratie bij en verwerkte ingekomen stukken. Na de fusie van KVO en Vrouwen van NU ging de afdeling Heinkenszand zelfstandig verder en werd mevrouw Rijk een zeer betrokken lid. 

Van 1999 tot 2017 was ze actief als secretaris van zwemvereniging de Stelleduikers. Daarbij is mevrouw Rijk al ongeveer vijf jaar betrokken bij de Katholieke Kerk in Heinkenszand, waar ze in diverse werkgroepen zit. 

Truus Kot-van der Veer uit Borssele

Mevrouw Kot (1-1-1954) zorgt sinds 1982 met veel liefde en toewijding voor haar ernstig lichamelijk gehandicapte zoon. Rond 1982 werd bij hem en hun dochter een progressieve spierziekte geconstateerd. De dochter is ondertussen getrouwd, maar zoon Jan woont nog steeds thuis. Ondanks eigen gezondheidszorgen blijven meneer en mevrouw Kot liefdevol voor hem zorgen. 

Naast de zorg voor haar zoon, was mevrouw ook mantelzorger voor opa en oma Kot. Mevrouw Kot zette zich daarbij ook nog in als vrijwilliger op de basisschool in Borssele. Ze gaf daar zestien jaar lang handwerkles. 

Han Kot uit Borssele

Meneer Kot (2-11-1953) zorgt samen met zijn vrouw met liefde en toewijding voor hun ernstig lichamelijk gehandicapte zoon. En heeft dat ook jarenlang voor zijn dochter gedaan. Daarnaast was hij actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Meneer Kot was van 1972 tot 1987 brandweerman bij brandgroep Borssele. Tegelijk met zijn werk als brandweerman was hij bestuurslid voor de plaatselijke kiesvereniging SGP, van 1978 tot 1984. 

Van 1988 tot 1993 was meneer bestuurslid en voorzitter van dorpsraad Borssele. Meneer Kot was ook actief als bestuurslid en penningmeester van Stichting Speciale Scholen in Kapelle. Ook nu steekt hij de handen nog uit de mouwen. Sinds 2019 is hij schuldhulpverlener bij het Leger des Heils in Goes. 

Ad Lijmbach uit Lewedorp

Meneer Lijmbach (11-11-1951) is al sinds 1980 actief voor de Rooms-Katholieke kerk in Lewedorp. Hij heeft daar allerlei functies bekleed, waaronder secretaris van de Damiaan Parochie en lid van verschillende bouwcommissies. Ook houdt hij al ruim 20 jaar de kerkhofadministratie bij. 

Meneer Lijmbach heeft veel gedaan voor Lewedorp. Van 1985 tot 2000 zat hij in de speeltuinvereniging, vanaf 1991 organiseert hij het Jeu de boules toernooi, sinds 1997 is hij juryvoorzitter van de carnavalsoptocht van ’t Kraaienist, sinds 2012 voorzitter van de dorpsraad Lewedorp, sinds 2016 maaltijdbezorger en juryvoorzitter van de Dikken Baden Race. En daarbij is hij sinds 2018 ook chauffeur om mensen van en naar hun dagbehandeling te brengen. 

Meneer Lijmbach is ook al jaren politiek actief. Sinds 1994 is hij CDA-lid. Van 1994 tot 2002 was hij gemeenteraadslid voor Borsele en van 2003 tot 2011 statenlid in Zeeland. 

Dies Beulens uit Kwadendamme

Bijna twintig jaar lang was meneer Beulens (22-06-1948) bestuurslid van de voetbalvereniging in Kwadendamme. Rond diezelfde periode was hij -twintig jaar lang- lid van het Caritasbestuur van de Bonifaciusparochie. Nog steeds is meneer Beulens actief betrokken bij de kerk. Sinds 2006 helpt hij bij het onderhouden van de begraafplaats, sinds 2008 is hij koster van de kerk en sinds 2012 is hij bestuurslid van het parochiebestuur van de Bonifaciuskerk.

Jan Steenbakker uit Ovezande

Meneer Steenbakker (19-12-1936) was ruim twintig jaar nauw betrokken bij voetbalvereniging Volharding. Als penningmeester en bestuurslid, maar hij bestierde ook samen met zijn vrouw de kantine, maakte kleedkamers schoon, keurde de velden en was scheidsrechter van de vereniging. 

Sinds 1998 zet meneer Steenbakker zich in voor het seniorenbiljart in Ovezande. Tot vier jaar geleden was hij secretaris, maar nog steeds steekt hij de handen uit de mouwen als dat nodig is. Van 2007 tot 2019 was meneer bestuurslid bij de belangenvereniging van senioren, KBO Ovezande. Hij zette zich daarin op allerlei vlakken. 

Jos van Moolenbroek uit Borssele

Meneer van Moolenbroek (8-03-1963) was van 1989 tot 1992 bestuurslid van de toenmalige dorpsraad in Borssele. Ook heeft meneer zich ruim 33 jaar ingezet als bestuurslid en vrijwilliger voor de plaatselijke kiesvereniging van de SGP in Borssele. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de gemeentelijke afdeling, tussen 1998 en 2023. Meneer van Moolenbroek was ruim twaalf jaar secretaris en hield het archief bij. 

Hij was ook jarenlang lid van het schoolbestuur van de Kerstenschool en zette zich de afgelopen 34 jaar in voor de kerkgemeenschap in Borssele. Hij is onder andere lid van de financiële commissie, was betrokken bij de plannen voor de nieuwe kerk, de uitbreiding van zalen en de bouw van een nieuwe pastorie. Naast de zakelijke kant, is hij al ruim 22 jaar beheerder van de kerkelijke bibliotheek. 

Theo van de Swaluw uit Heinkenszand

Meneer Van de Swaluw (16-02-1955) zet zich al sinds 1972 in voor de Rooms Katholieke kerk in Heinkenszand. Onder andere als zanger bij het mannenkoor, als vicevoorzitter van de parochie in Heinkenszand en als lid van de onderhoudsploeg. 

Luctor Heinkenszand kan al ruim vijftig jaar rekenen op zijn betrokkenheid. Hij heeft in die jaren meerdere functies gehad, waaronder jeugdleider, lid van het jeugdbestuur, bestuurslid Technische Zaken en voorzitter. 

Sinds 2013 zet meneer Van de Swaluw zich in voor ’t Kerkje van Ellesdiek. Hij helpt bij activiteiten waar Zeeuws de voertaal is en regelt de PR van de evenementen. Daarnaast zet hij zich in voor Stichting Landschapspark Borsele als secretaris.

Kees Faasse uit Borssele

Al jarenlang zet meneer Faasse (28-03-1960) zich in voor de kerkgemeenschap en de politiek. Hij was tussen 1984 en 2019 voorzitter van de plaatselijke zendingscommissie van de gereformeerde gemeente. Ook was hij tussen 1988 en 2003 diaken en sinds 2003 ouderling. Daarnaast was hij bibliothecaris en voorzitter van de jeugdvereniging. 

In 1986 werd meneer Faasse bestuurslid van de plaatselijke kiesvereniging in Borssele. In 2003 werd hij daarvan voorzitter. Hij was een trouwe bezoeker van de fractievergaderingen en raadsvergaderingen in Borsele. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief