Esther en Mirjam zijn blij met de Ongehinderd-app.
Esther en Mirjam zijn blij met de Ongehinderd-app. Foto: Jessica Rovers

App moet toegankelijkheid Goes tonen

Actueel

GOES – De gemeente Goes is officieel aangesloten bij de Ongehinderd-app. Het is een landelijk initiatief van Ongehinderd, een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijk Nederland.

Tijdens de lancering waren naast Ongehinderd, wethouder André van der Reest van de gemeente Goes, belangenorganisaties LFB en Visio, een aantal toegankelijkheidsambassadeurs en inwoners met een beperking aanwezig. De Ongehinderd-app is een app waarmee mensen met een beperking zien welke locaties in Nederland toegankelijk zijn en welke voorzieningen deze bieden. Zowel via de app als website kunnen inwoners beoordelingen over de toegankelijkheid van hun stad toevoegen.

Gehoord

Volgens toegankelijkheidsambassadeurs Mirjam Braspenning en Esther van den Boomgaard is de app een goede manier om de maatschappij voor mensen met een beperking toegankelijker te maken. “Met de app wordt dit nog extra op de kaart gezet. Het is belangrijk dat alles toegankelijker wordt”, zegt Esther. Zowel zij als Mirjam is werkzaam voor het LFB, de landelijke belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking. “Het is belangrijk dat de app er is, want hierdoor kunnen mensen zien wat toegankelijk is, maar het geeft ook inzicht in hoe begrijpbaar alles is en hoe je wordt behandeld. Praten ze bijvoorbeeld niet over je heen? Je wordt door de app meer gehoord”, vult Mirjam aan. “We zetten ons in voor mensen met een beperking en met name voor mensen met een verstandelijke beperking, want voor deze groep is het vaak nog lastiger. Vaak is de informatievoorziening te moeilijk. Ze worden anders behandeld of betutteld.”

Testers

De gemeente Goes heeft dertien toegankelijkheidsambassadeurs, die zich inzetten om zowel de fysieke als sociale toegankelijkheid binnen de gemeente te verbeteren. Ze zijn het aanspreekpunt voor mensen met een beperking en verzamelen tips en ideeën. In de Ongehinderd-app zijn zij de lokale testers. “Wij gaan binnenkort alle stemlokalen af om ze te beoordelen op toegankelijkheid. Voor mensen met een verstandelijke beperking is stemmen vaak lastig, want normaal gesproken mag je niemand meenemen in het stemhokje. Wij gaan kijken of dit veranderd is, want wij vinden dit heel belangrijk.” Wethouder Van der Reest heeft laten weten dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking belangrijk te vinden. “Het zegt namelijk iets over de betrokkenheid in de gemeente. Iedereen moet zich prettig voelen en dat moet geen holle frase zijn." Hij denkt dat de app voor veel informatie gaat zorgen. "Dat helpt ons bij een plan van aanpak om de toegankelijkheid in de gemeente verder te verbeteren.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief