Afbeelding
Foto: Archieffoto

82-jarige Cees Hoogester uit Heinkenszand rent naar record op estafette

Door: Eugene de Kok Sport

HEINKENSZAND - De 82-jarige Cees Hoogesteger uit Heinkenszand heeft sinds zondag een Belgisch atletiekrecord op zijn naam staan. Met drie andere 80-plussers, net als Hoogesteger lid van Apso uit Zandhoven, liep hij de 4x100 meter-estafette. “We wisten dat we een record zouden lopen, want er stond nog geen tijd.”

De aflossingsploeg, met Cees Hoogesteger als slotloper, stal de show op de atletiekmeeting in het Bontinckstadion in Sint-Niklaas. Het viertal werd luid aangemoedigd door de toeschouwers en onder meer de Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad deden verslag van de estafette. Hoogesteger en zijn clubgenoten Henri van Heymbeeck, Willy Florus en Frans Moorkens liepen uiteindelijk een tijd van 1.36,45. "Zowaar niet slecht voor een paar oude mannen", lacht Hoogesteger.

Stimuleren

In aanloop naar de wedstrijd was Hoogesteger op onderzoek uitgegaan. In België kon hij geen record vinden in de 80 plus-categorie en in Nederland al helemaal niet. “Het zal dan ook wel een tijdje blijven staan. Wie weet proberen we het volgend jaar zelf wel te verbeteren”, zegt hij, daags voor de wedstrijd in Sint-Niklaas. “In België zie je veel meer senioren lopen. Als ik wil, kan ik in de zomer elk weekend aan een wedstrijd meedoen. In Nederland proberen ze ouderen ook te stimuleren om meer te bewegen, maar in België lukt dat beter. Hier zou ik niet weten waar ik naartoe moet voor een wedstrijd.”

Grap

Hoewel ze elkaar vaak tegenkomen, lukte het Hoogesteger, Van Heymbeeck, Florus en Moorkens tot nu toe nooit om samen een estafette te lopen. “Ik zie het als een grap, maar realiseer me ook dat het bijzonder is. Ik doe al 50 jaar aan atletiek en ben ontzettend blij dat ik dit nog steeds kan. Dertien jaar geleden heb ik een dubbele hartoperatie gehad waarvan ik lang moest herstellen. Daarna heb ik nergens meer last van gehad.”

Kiplekker

Hij kan de sport iedereen aanraden. “Als je 50 bent, kun je nog met gemak beginnen. Atletiek is en blijft de mooiste sport. Zelf vind ik het mooiste dat alleen jij verantwoordelijk bent voor een prestatie.”

Hij loopt elke dag. Als hij de hond uitlaat is hij ‘voor ik ‘t weet’ aan het joggen. “Soms roepen mensen tegen me dat ik het beter niet kan doen, omdat het slecht zou zijn voor mijn hart en dat ik sowieso veel te oud ben, maar ik voel me juist kiplekker. Ik ben fit, heb nergens last van en drink mijn biertje op zijn tijd.”

Gemoedelijk

Zondag stond er na afloop ook een trappistje klaar voor Hoogesteger. Het is één van de redenen waarom hij al een paar decennia lid is van een atletiekvereniging in België.

Hij is ooit begonnen bij AV’56, maar heeft de Goese club al een tijd terug de rug toegekeerd. “Het is in België veel gezelliger en gemoedelijker. Hele gezinnen zijn lid. Bij Apso staan jonge kinderen langs de baan om hun bompa’s aan te moedigen en andersom.”

Bovendien betaalt hij in het buurland slechts een paar tientjes contributie per jaar. “En dan kan ik gratis aan alle wedstrijden meedoen. En als je kampioen bent, krijg je de helft terug. De benzine voor het rijden heb je er dan ook zo uit.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief