Grijp die vallende stokken of klompen! FOTO STELLA MARIJNISSEN
Grijp die vallende stokken of klompen! FOTO STELLA MARIJNISSEN

De Springplank tot 2020 Excellente School

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Een excellente verjaardag op een excellente school. Directeur Marcel Peters van openbare basisschool de Springplank in Etten-Leur vond dat eerste excellente jaar al reden genoeg om een feestje te vieren. Nu dat predicaat zelfs geldt tot 2020 was er reden te meer om dat te doen. Alle betrokkenen wisten woensdag hun weg te vinden naar Brede school De Vleer.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Vanaf zes uur 's avonds barstte het feest los. Eerst een patatje van de patatkraam, waarvoor wel even wat geduld nodig was gezien de enorme rij, om daarna naar binnen te gaan om verder te feesten. Directeur Marcel Peters, die sinds vijf jaar de scepter zwaait op basisschool De Springplank, is uiterst tevreden. "Er zijn op dit moment wel 450 mensen aan het feesten. Kinderen, ouders, opa's en oma's, docenten en vrijwilligers."

Amuseren

In alle ruimten en lokalen van de benedenverdieping van de Brede school en een gedeelte boven waren allerlei spellen te doen en de jeugd leefde zich uit. Grijp die vallende stokken of klompen, vouw je in kreukels bij de mega twister, ga sjoelen, tekenen, hou de toren van Pisa in balans of leef je uit in het dansen. Een fotospeurtocht leidde ouders, aangespoord door hun kinderen, door de diverse lokalen zodat ook andere, dan de bekende stukjes school bezocht werden. Een ding was zeker, zowel jong als oud amuseerde zich kostelijk.

Afwachten

Basisschool de Springplank, die inmiddels al behoorlijk wat jaren bestaat, ging voor waardering en een officieel predicaat. "Eind 2015 zijn we het traject in gegaan", zegt Peters. "Eerst krijg je de onderwijsinspectie, die sowieso een maal in de vier jaar de school bezoekt, en als die je als 'goed' beoordeelt dan kun je je opgeven."

En dan volgt een traject dat niet zomaar even gedaan wordt. "Dat hele proces duurt ruim een jaar. Je presenteert je voor een externe jury. Er volgen schoolbezoeken door weer een andere jury. Je administratie wordt gecontroleerd en dan is het afwachten."

Excellent

Het resultaat was bevredigend. Eind januari vorig jaar kreeg de Springplank het predicaat excellente school. En onlangs heeft het te horen gekregen dat zij deze titel tot en met eind 2019 mag dragen. "We maken dat we als school groeien. Dat ouders onze school steeds beter weten te vinden. Maar eigenlijk ging het me daar niet zo om", vertelt Marcel Peters. "Ik wilde dit traject als waardering voor iedereen. Er wordt hard gewerkt, en het is uiteindelijk het bewijs dat hier goede dingen voor de kinderen worden gedaan. De resultaten zijn bovengemiddeld, er heerst een goede sfeer binnen de school en de leerkrachten hebben volgens het predicaat 'oog voor elk kind'. Doordat we al onze kinderen goed in beeld hebben en op de juiste manier inspelen op alle verschillende onderwijsbehoeften, hebben we deze externe beloning gekregen. En dat is iets anders dan een compliment van mij!"Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief