Minister Hugo de Jonge in gesprek met enkele patiënten. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Minister Hugo de Jonge in gesprek met enkele patiënten. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Minister Hugo de Jonge verricht heropening van hospice Marianahof

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Minister Hugo de Jonge heeft woensdag de officiële heropening verricht van hospice Marianahof in Etten-Leur. Marianahof, dat inmiddels zes jaar bestaat, onderging het afgelopen jaar een ingrijpende verbouwing. Niet alleen werd het aantal kamers uitgebreid naar twaalf, ook werd de verpleegpost vergroot en werden de keukens aangepast en gemoderniseerd.

In zijn openingstoespraak benadrukte Martin den Hartog, bestuurder van zorginstelling Avoord en voorzitter van de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) waarbij 250 hospices zijn aangesloten, het belang van palliatieve zorg met name in de laatste levensfase. Daarnaast zei hij: "In de multidimensionale zorg heeft de palliatieve zorg te maken met een toenemende complexiteit in financiering en het aantal actoren." Hij deed een dringend verzoek aan minister Hugo de Jonge om vooral de versnippering in financiering op te heffen.

Samenwerking

Daarnaast werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nauwere samenwerking met  koepelorganisatie Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) aan te kondigen. Fleur Imming, directeur van de organisatie waarbij 11.000 vrijwilligers zijn aangesloten, ziet mogelijkheden: "AHzN en VPTZ kunnen samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld kwaliteitsrichtlijnen. Wij leiden veel vrijwilligers op die in de praktijk samenwerken met  professionele krachten." Daarnaast willen beide organisaties zich volgens Ageeth Ouwehand, voorzitter van VPTZ, gezamenlijk sterk maken voor één geldstroom."

Ideeën

Minister De Jonge haakte op het verzoek van Den Hartog in door te zeggen dat de palliatieve zorg een redelijk onbekend deel is van de zorg in Nederland, maar wel een die sterk in ontwikkeling is. Hij zei open te staan om financiering te verbeteren, maar dan voor de hospices als onderdeel van de palliatieve zorg. "Graag jullie ideeën", zei hij alvorens samen met vrijwilliger Ingrid van Loon op de symbolische rode knop te drukken om de heropening officieel te maken. De Jonge nam daarna uitgebreid tijd voor een rondleiding en een gesprek met enkele patiënten. Daarbij waren ook burgemeester Miranda de Vries en wethouder Martin van der Bijl aanwezig.

Keurmerk

Volgens Rob Kremers, manager van hospice Marianahof, heeft er de laatste jaren een grote verandering in de zorg binnen de hospices plaatsgevonden. "De zorgintensiteit is veel hoger geworden omdat er meer mensen met verschillende ziektebeelden zijn, van lichamelijk tot psychisch. Vroeger kwamen er voornamelijk kankerpatiënten. Dit heeft te maken met de verandering in het algehele zorgbeleid en de wensen van de mensen zelf." Marianahof heeft sinds 2016 het keurmerk PREZO en Den Hartog is daar trots op. "We hebben wederom de driejaarlijkse keuring gehad. We laten ons bewust toetsen om onszelf scherp te houden."

Vrijwilligers

Volgens Kremers, die sinds ruim een jaar de leiding heeft over het hospice, is het aantal kamers voor patiënten uit Etten-Leur en wijde omgeving nu voldoende. "We willen het graag persoonlijk houden, anders lijkt het teveel op een ziekenhuisafdeling. Bovendien is dat ook voor onze vrijwilligers beter te overzien." Het hospice draait naast zijn professionele team met 70 vrijwilligers, waaronder ook de kookvrijwilligers. Zij zorgen voor maaltijden, bereid naar voorkeur of noodzakelijkheid van de cliënt en, op verzoek, ook voor hun bezoekers. "Overigens kunnen we nog wel vrijwilligers gebruiken", voegt Kremers toe.

Rust

Marianahof biedt volgens beide heren rust voor de patiënt en zijn omgeving. "Zij kunnen zo goed afscheid nemen en de hectiek tot een minimum beperken. Kwaliteit toevoegen aan het leven dat iemand nog heeft", zo formuleert Den Hartog. Op afspraak is een rondleiding mogelijk.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief