Lauri Dictus met kanjers Anne-Lotte en Eefje.
Lauri Dictus met kanjers Anne-Lotte en Eefje. Foto: Stella Marijnissen

Brownies&downieS Etten-Leur laatste kandidaat BOV trofee

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Dit jaar gaat de jury van de BOV op zoek naar de beste franchise ondernemer in Etten-Leur. Drie kandidaten zijn hiervoor in de race. De winnaar mag op vrijdag 6 september de trofee in ontvangst nemen, voor de aanvang van het culinaire evenement Lekker Etten-Leur. Nog maar net gestart maar toch vindt Lauri Dictus, eigenaar van Brownies&downieS Etten-Leur, dat zij een goede kans maakt om begin september de BOV trofee overhandigd te krijgen als franchiser met de beste ondernemers visie. Aan haar enthousiasme ligt het niet, want dat spat ervan af.

De Etten-Leurse Lauri Dictus komt uit een familie van ondernemers van vaders kant, terwijl haar moeders familie de kant van de zorg koos. Beide eigenschappen zijn in haar verenigd want vanaf de middelbare school had Dictus al een droom om ondernemer te worden. Haar opleiding HOM (horecaondernemer-manager) bij De Rooi Pannen in Breda versterkte niet alleen die wens, maar gaf tevens richting aan haar toekomst.

Plan

"Ik had als opdracht een ondernemersplan te schrijven dat dicht bij mezelf stond, dus werkte ik een idee uit geïnspireerd door het concept van Brownies&downieS. Ik haalde daarmee het hoogste cijfer van de klas", herinnert ze zich met trots. Volgens plan koos zij in haar vierde leerjaar Brownies&downieS in Oisterwijk als stageplaats. "Ik dacht: dit is het gewoon, dit past bij mij. Bedrijfstechnisch zowel als operationeel." De formule combineert commercie met zorg door mensen met een beperking een baan aan te bieden in een commerciële lunchroom.

Ervaring

De nu 24-jarige Dictus wilde al meteen na haar stage haar eigen Brownies&downieS opstarten, maar met 18 jaar vond de franchiseorganisatie haar nog wel erg jong. Die adviseerde eerst nog wat praktijkervaring op te doen. "Ik heb op verschillende locaties gewerkt als leidinggevende en daar heel veel van geleerd. Elke locatie heeft zijn eigen sfeer en bedrijfsvoering, dus is er ruimte voor persoonlijke inbreng."

Open

Op haar 21ste vond Dictus dat ze er klaar voor was. Thijs Swinkels, medeoprichter en -eigenaar van Brownies&downieS was het met haar eens en de zoektocht naar een geschikte locatie begon. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk werd een mooie plek gevonden aan de Hof van den Houte 103. "Op 1 april van dit jaar kregen we de sleutel en op 1 mei zijn we open gegaan." Brownies&downieS Etten-Leur was een feit.

Menu

De inrichting van de lunchroom heeft vaste elementen van de franchiseorganisatie, maar is verder ingericht in de door Dictus gewenste kleur en stijl, met warme tinten en de afwisseling in gebruik van staal en hout. De basis menuaart bij Brownies&downieS is voor alle vestigingen hetzelfde. De kok is op andere locaties ingewerkt. "We bieden een lunch, borrel, high tea en op vrijdagavond 'Eten wat de pot schaft,' een twee-gangen diner."

Kanjers

Bij de vestiging werken inmiddels acht mensen met een beperking. Zij zijn de 'kanjers' van het bedrijf en werken van 09.00 tot 16.00 uur op een wisselend aantal dagen. Onder de vaste personeelsleden zijn twee begeleiders. "Vanuit de franchiseorganisatie werken we samen met NovaMatch voor de werving en selectie", vertelt Dictus. "De sollicitatiegesprekken doen we aan huis en we stellen een zorgplan op." Dictus betitelt de lunchroom als dagbesteding. "Maar we zijn wel een commercieel bedrijf en de kanjers zijn, net als ieder ander, gewoon werknemer."

Ondersteuning

Lauri Dictus is eigenaar van de vestiging. Via de franchise formule wordt zij ondersteund op culinair gebied, in marketing en social media en in de financiële organisatie achter de zorgplannen. Ze is blij er onderdeel van uit te maken. "Ik ben een vrij jonge ondernemer, dus ondersteuning en handvaten zijn meer dan welkom. Brownies&downieS is al echt een merk geworden."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief