Hans Muis is coördinator namens de werkgroep.
Hans Muis is coördinator namens de werkgroep. Foto: Peter Houtepen

ChristenUnie onderzoekt deelname gemeenteraadsverkiezingen in Etten-Leur in 2022

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Over heel West-Brabant heeft de ChristenUnie (CU) twee leden in een gemeenteraad. De afdeling ChristenUnie West-Brabant heeft het streven om na de verkiezingen in 2022 in nog meer gemeenten in de raad vertegenwoordigd te zijn. Etten-Leur is daarbij ook in beeld.

Bert Schreuders zit namens de CU al heel lang in de gemeenteraad van Moerdijk. Tot aan de verkiezingen in 2018 was hij daarmee een pionier in West-Brabant. Na de verkiezingen van 2018 kreeg hij 'gezelschap' van Karen Suijkerbuijk-Ader in de gemeenteraad van Roosendaal.

Werkgroep

Na de verkiezing van Karen Suijkerbuijk-Ader is vanuit de afdeling het idee ontstaan om ook in andere gemeenten de partij op de kaart te zetten. Een oproep onder de ongeveer twintig mensen in Etten-Leur die landelijk lid zijn van de ChristenUnie wierp meteen zijn vruchten af. Een eerste bijeenkomst leverde zeven personen op. "Per saldo is dat ook de werkgroep geworden", zegt Hans Muis (69), die de coördinerende rol op zich heeft genomen.

Gezegend

2020 staat voor deze werkgroep vooral in het teken van oriënteren. "De ambitie om in Etten-Leur in te schrijven voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen is er, maar we vinden wel dat we dan als partij van toegevoegde waarde moeten zijn. Zo merkte een lid van de werkgroep al direct op we hier in Etten-Leur eigenlijk al in een gezegende gemeente leven waar veel dingen goed georganiseerd zijn. De vraag is dan wat je daar als CU aan toe kunt voegen. Komen we tot de eerlijke conclusie dat we eigenlijk niks toe kunnen voegen, dan moeten we er van afzien. Maar vooralsnog denken we dat we wel wat in kunnen gaan brengen."

Duidelijker

Volgens Muis is de CU in elk geval landelijk steeds duidelijker aanwezig. "Dat merk je wel aan de manier waarop mensen naar de partij kijken. Daar komt bij dat er met name in West-Brabant, maar zeker ook in Etten-Leur, een toenemend aantal kiezers is op de CU. Dat kun je weliswaar nog niet aflezen aan de raadsverkiezingen, maar wel aan de landelijke en provinciale verkiezingen. Dat zijn mensen die kennelijk de ideeën van de partij belangrijk genoeg vinden om op te stemmen. Die ideeën willen we hier dan ook graag lokaal wat meer vorm geven, vandaar die oriëntatie. Wat speelt er? Waar is behoefte aan in Etten-Leur? En wat kunnen we toevoegen vanuit onze achtergrond en onze ideologie. Dat is feitelijk het denkproces waar we nu in zitten."

Lange weg

Jan Oskam, secretaris van de ChristenUnie West-Brabant, zegt dat er nog wel een heel lange weg te gaan is in Etten-Leur. "De raadszetel die we in Roosendaal hebben bemachtigd heeft uiteindelijk ook heel veel inspanning gekost", laat hij weten.

Geluid

"Wij vinden het belangrijk dat het geluid van de CU wordt gehoord", gaat Hans Muis verder. "Dat kan natuurlijk middels een raadszetel. Hoewel je niet per se in de raad hoeft te zitten om je geluid te laten horen. Dat kan ook op een andere manier. Wij roepen op dit moment niet dat we in de gemeenteraad willen. Maar de intentie is er wel. We onderzoeken nu eerst of we überhaupt voldoende mensen bij elkaar kunnen krijgen om in 2022 mee te kunnen doen. En daar hebben we nog even de tijd voor. We hebben nog zo'n anderhalf jaar om daar eens rustig over na te denken en ook of we geschikte personen kunnen vinden die op de verkiezingslijst willen staan."

Bezoeken

Het komende jaar is er in het kader van de oriëntatie vooral op gericht zoveel mogelijk bezoeken af te leggen bij verenigingen, bedrijven en instanties om te horen wat er leeft. "En wat wij als ChristenUnie daar eventueel in kunnen betekenen en daaropvolgend wat je daarvan in je christelijk-sociaal verkiezingsprogramma mee wil nemen", besluit de coördinator.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief