Afbeelding

Clasien de Regt: 'Stop met geldverslindend natuurproject Weimeren-polder'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Waterschap Brabantse Delta moet stoppen met de omvorming van tientallen hectares landbouwgrond in de Weimeren-polder tot natuurgebied. Die oproep doet Clasien de Regt uit Etten-Leur. Zij is bekend als raadslid van Leefbaar Etten-Leur.

Samen met Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant werkt Brabantse Delta aan het uitvoeren van natuurproject Noordrand-Midden tussen Etten-Leur en Prinsenbeek. De landbouwpercelen krijgen een nieuwe bestemming. Een groot deel van de sloten verdwijnt om plaats te maken voor waterplassen en rietmoeras. De partijen willen op deze manier een aantal gewenste plant- en diersoorten lokken naar de Weimeren-polder. Ook maakt het project onderdeel uit van de realisatie van Natuurnetwerk Brabant.

Onverteerbaar

Volgens De Regt gaat er de komende jaren 24 tot 32 miljoen euro naar het aanleggen van 750 hectare natuur. Zij vindt het onverteerbaar dat zoveel hectares akkers en weilanden een natuurbestemming krijgen: "Genoeg is genoeg. Gebruik ons belastinggeld liever voor onderhoud en minimale verbeteringen aan de bestaande natuur." Dat is volgens De Regt al een enorme opgave. Zo zou Staatsbosbeheer de bruggetjes in natuurgebied Kelsdonk onvoldoende onderhouden en zelfs totale afsluiting van het grasland overwegen. Het is volgens haar aan de gemeente te danken dat het Laarzenpad behouden blijft voor recreatie.

De Regt vindt het ook bizar dat er tientallen miljoenen euro's naar nieuwe natuur verdwijnen, terwijl alle gemeenten worstelen om hun begroting rond te breien. Als oplossing stelt De Regt voor om in de Beekse Polder waterplassen en rietmoerassen aan te leggen. Daar is een boerderij speciaal verplaatst om een waterberging aan te leggen: "Dat ligt er nu toch maar doelloos bij."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief