Jaap Lucieer overhandigt coördinator Els de Lange van AutoMaatje bloemen.
Jaap Lucieer overhandigt coördinator Els de Lange van AutoMaatje bloemen. Foto: Monique Jansen

Project AutoMaatje haalt eenzame mensen achter geraniums vandaan

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Het project ANWB AutoMaatje gaat 1 mei officieel van start. Dinsdag hebben vertegenwoordigers van de speciale projectgroep het contract ondertekend. Dankzij een garantiesubsidie van de gemeente komt de eerste rit in zicht.

AutoMaatje koppelt vrijwilligers aan mindervalide plaatsgenoten zonder vervoer. Bijzonder is dat de chauffeurs een vergoeding krijgen van dertig cent per gereden kilometer. "Op deze manier vragen mensen sneller een rit aan", verwacht Jaap Lucieer, voorzitter van de Seniorenraad en het Samenwerkingsplatform Etten-Leur.

Minder mobiele personen zijn nu afhankelijk van de deeltaxi, maar moeten vaak lang wachten voordat ze worden gebracht of gehaald. Ook zet de chauffeur van de deeltaxi alleen op een locatie af. Vrijwilligers van AutoMaatje gaan juist mee naar binnen als dat nodig is. 

Aanmelden als chauffeur

"Het woord Maatje zegt het al. We halen mensen uit de eenzaamheid. Als dat nodig is, gaat de vrijwilliger mee de spreekkamer van een dokter in. Je kunt ook meerijden met iemand uit de buurt om bijvoorbeeld te gaan kaarten in het buurthuis", benadrukt AutoMaatje-coördinator Els de Lange-Van Haperen. Zij roept aspirant-vrijwilligers op om zich alvast te melden.

De ANWB stelt software beschikbaar waarmee een speciaal servicepunt koppelingen maakt tussen chauffeurs en cliënten die vervoer nodig hebben. Wie een beroep wilt doen op AutoMaatje kan een speciaal nummer bellen. "We hopen op veel aanmeldingen. Zo halen we mensen letterlijk uit de geraniums!", besluit Jaap Lucieer.

Interesse om chauffeur te worden of vragen? Neem contact op met 06-42227899 of automaatje@inetten-leur.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief