Afbeelding
Foto: Jack Konings

Zwarte Piet verdwijnt gefaseerd uit collectie Etten-Leurse bibliotheek

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Boeken met een duidelijke verwijzing naar Zwarte Piet verdwijnen uit de collectie van de bibliotheek van de Nieuwe Nobelaer. “We halen de boeken met een duidelijke verwijzing naar Zwarte Piet gefaseerd uit de collectie. Hiermee zijn we reeds in het najaar van 2019 mee gestart”, meldt Willeke Rosdorff, hoofd educatie.

Eerder maakte bibliotheek de Nieuwe Veste in Breda al bekend Zwarte Piet uit de bibliotheek te verbannen. Hiermee wil directeur Gertjan Endedijk aansluiten bij de inclusieve samenleving waarbij kinderfeesten worden gevierd zonder dat bepaalde bevolkingsgroepen zich buitengesloten, gekwetst of gediscrimineerd voelen. Endedijk wil alleen nog materialen in de Bredase collectie waarin roetveegpieten of regenboogpieten voorkomen. 

De Nieuwe Nobelaer Bibliotheek laat een mening over Zwarte Piet in het midden. “Het beleid is dat de bibliotheek een plek is waar je informatie kan vinden, waar je jezelf kan ontwikkelen, waar je kennismaakt met cultuur en andere mensen kan ontmoeten en waar je het debat mag voeren. Het is niet aan de bibliotheek om hierin een standpunt in te nemen”, laat Rosdorff weten. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief