Statushouders in een asielzoekerscentrum.
Statushouders in een asielzoekerscentrum. Foto: COA

Gemeente verwacht voor eind dit jaar 48 statushouders te kunnen huisvesten

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur loopt op dit moment achter met het huisvesten van statushouders, maar verwacht de achterstand dit jaar nog in te lopen. “De taakstelling voor de tweede helft van dit jaar bedraagt 28 personen. Dat betekent dat we voor 1 januari 2022 graag 48 personen willen huisvesten”, meldt het gemeentebestuur in een brief aan de raad. 

Op 1 juli bedroeg de achterstand in het aantal huisvestingen 20 statushouders. Het gaat dan om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeente realiseerde de taakstelling door verschillende redenen niet . Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had te weinig mensen gekoppeld aan de gemeente Etten-Leur. Ook had een aantal gereserveerde woningen specifiek voor statushouders nog een opknapbeurt nodig. Aannemers konden deze werkzaamheden niet tijdig uitvoeren, omdat zij met lange wachttijden kampten. 

De gemeente meldt in samenwerking met Alwel zeker 48 mensen te kunnen huisvesten. “Samen lijken we ons voornemen te gaan realiseren. Op dit moment zijn er 21 personen gehuisvest en zijn er voor nog eens 22 personen woningen in zicht. Hierbij zullen zich ook nog een aantal nareizigers voegen.” 

De gemeente kijkt daarnaast naar ‘passende huisvestingsoplossingen’ voor statushouders. Het is nog niet bekend hoe die eruit gaat zien. Op dit moment stijgt het aantal asielaanvragen. Het aantal instromers is gegroeid van 700 naar 1.000 per week. Het gaat vooral om Syriërs, Afghanen en Turken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief