De huisartsenpost in Breda.
De huisartsenpost in Breda. Foto: Huisartsenpost

Huisartsenspoedpost Etten-Leur sluit per 1 februari: Voortaan naar Breda voor spoedhulp

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Op 1 februari sluit de Huisartsenspoedpost (HAP) in Etten-Leur en worden de diensten ondergebracht bij de bestaande posten die gevestigd zijn in het Amphia ziekenhuis in Breda en het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Dit heeft gevolgen voor alle inwoners van Etten-Leur, Zevenbergen, Zundert, Rucphen en Halderberge die gekoppeld waren aan deze post. Over het hoe en waarom, de gevolgen en de overgang spraken we met bestuurder Jan Verbaal en manager Dymph Smolders van Stichting Huisartsenposten West-Brabant.

“Er waren een aantal belangrijke redenen waarom we besloten hebben om de huisartsenspoedpost in Etten-Leur te sluiten”, opent Jan Verbaal het gesprek. “We hebben enerzijds te maken met een toenemende vraag aan hulp en anderzijds een afname van het aantal beschikbare huisartsen en triagisten, de medewerkers die aan de telefoon het eerste onderzoek doen om vast te stellen welke acute zorg nodig is. Op deze ontwikkelingen moet je anticiperen. Waarbij we als doel, en ook verplichting hebben, de spoedzorg op peil en bereikbaar te houden voor iedereen. Daar zitten ook verplichtingen aan qua aanrijtijden.” 

Door de concentratie van de activiteiten in Roosendaal en Breda kunnen we uit een groter arsenaal aan beschikbare zorgverleners putten. Maar er zijn meer voordelen aldus Verbaal. “Ongeveer 1500 keer per jaar komen er patiënten bij de HAP in Etten-Leur die vervolgens alsnog doorgestuurd moeten worden naar het ziekenhuis. Soms met de ambulance, maar vaak ook op eigen gelegenheid. Door deze eerstelijns zorg nu uitsluitend bij het ziekenhuis te organiseren kunnen in die gevallen patiënten meteen door naar de Spoed Eisende Hulp waar direct alles voor handen is om de patiënt goed te helpen. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede.” 

Misverstanden

Na het bekendmaken van het besluit kwamen er veel reacties bij Verbaal binnen. “Een van de grootste misverstanden is dat er nu geen ambulances meer zouden komen. Dat is niet aan de orde. Als er een ambulance nodig is dan komt die net zoals nu het geval is. Hetzelfde geldt voor visites van de huisarts. Als het nodig is dat de huisarts in de avond of het weekend thuis langs komt dan komt deze. De auto die wij daarvoor hebben gaat mee naar de nieuwe locatie. Daarbij blijft alle zorg beschikbaar en, zoals gezegd, binnen de landelijke normen bereikbaar. Het klopt dat de inwoners van Etten-Leur zelf verder moeten rijden, maar voor een ander deel van de inwoners van het verzorgingsgebied worden de aanrijdtijden zelfs korter door de nieuwe indeling.” Ook het misverstand dat er minder zorg beschikbaar zou zijn wil Verbaal wegnemen: “De vaste bezetting die er al is in Breda en Roosendaal zal worden uitgebreid zodat de hulpverlening op peil blijft.”

Nieuwe situatie

Het huidige verzorgingsgebied (Etten-Leur, Moerdijk, Zundert, Rucphen en Halderberge - red.) wordt opgedeeld in 2 gebieden. “De inwoners uit Etten-Leur, Zevenbergen en Zundert gaan vanaf 1 februari naar de huisartsenspoedpost in het Amphia in Breda, de inwoners uit Rucphen en Halderberge naar de huisartsenspoedpost in het Bravis in Roosendaal:, licht Dymph Smolders toe. “In principe ga je naar de huisartsenspoedpost waar je eigen huisarts bij is aangesloten. Hierop kan eventueel een uitzondering worden gemaakt als een patiënt al behandeld wordt in het ziekenhuis in de andere regio”. Bij elke post is een dienstapotheek gevestigd zodat ook in medicatie direct voorzien kan worden. 


Verdeling patiënten over de posten - Afbeelding Stichting Huisartsen Post

Grote operatie

Het sluiten en overzetten van een huisartsenspoedpost is niet alleen het over verhuizen van wat bureaus. “Daar komt veel meer bij kijken”, aldus Smolders, “zoals bijvoorbeeld het overzetten van telefoonlijnen, de borden op de aanrijroute naar Etten-Leur moeten weggehaald worden, patiënten moeten goed geïnformeerd worden etc. Ook dat is één van de redenen waarom we dit niet op 1 januari konden doen, want dan is iedereen vrij. Daarbij is 1 januari voor ons een van de drukste dagen van het jaar, dan moet je voorkomen dat mensen met spoed naar je toekomen en dan op de verkeerde locatie staan. Maar de zaken zijn goed voorbereid en onze medewerkers op de huisartsenspoedposten bij Amphia en Bravis staan klaar om de zorg op dezelfde wijze, aan de inwoners van de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Zundert, Rucphen en Halderberge te blijven verlenen.” 

De HAP Etten-Leur was gevestigd in het gebouw van Star-SHL aan de Bredaseweg en tijdelijk, vanwege de coronamaatregelen, sinds voorjaar 2020 in de polikliniek van het Bravis Ziekenhuis aan het Schoonhout. Het vertrek van de HAP heeft geen gevolgen voor de zorgverlening van het diagnostisch centrum van Star-SHL of de polikliniek van Bravis in Etten-Leur.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief