Burgemeester Miranda de Vries krijgt de Kopperprent 2022 overhandigd door Frans de Nijs van het Nederlands Drukkerij Museum.
Burgemeester Miranda de Vries krijgt de Kopperprent 2022 overhandigd door Frans de Nijs van het Nederlands Drukkerij Museum. Foto: René Mensen

Hommage aan kunstenaar Jan van den Brink

Door: René Mensen Algemeen

ETTEN-LEUR - In het Nederlands Drukkerijmuseum in Etten-Leur is donderdag aan twee zaken aandacht geschonken, waarbij Jan van den Brink in het middelpunt stond. Ten eerste werd de Kopperprent 2022 uitgereikt aan burgemeester Miranda de Vries. Dat gebeurt traditioneel op de eerste maandag na Driekoningen, maar door Corona is dat uitgesteld naar nu. Ten tweede werd een speciale tentoonstelling geopend in het Nederlands Drukkerijmuseum over het werk van Jan van den Brink.


De Kopperprent 2022 is een idee van vrijwilliger Cees Jochems en heeft als thema ‘Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar’. De tentoonstelling is een initiatief van heemkundekring Jan uten Houte. De illustratie is gedrukt met de originele linosnede, die gemaakt is door Jan van den Brink. Normaal gesproken wordt de originele linosnede na het drukken vernietigd of onbruikbaar gemaakt. Gelukkig is dat bij deze linosnede niet gebeurd. De voorstelling is de heilige Franciscus, die met gulle hand geeft. Hij biedt een zieke broeder wat druiven aan om te eten en eet zelf mee, zodat de zieke broeder zich niet beschaamd hoeft te voelen. Op de achtergrond is het Mariahof te zien, waar de oudste en zieke zusters woonden.

Tentoonstelling

Naast de originele linosnede die gebruikt is om de Kopperprent 2022 te drukken, is het museum ingericht met een deel van het enorme oeuvre dat Jan van den Brink heeft achtergelaten. Niet alleen zijn er tekeningen, maar ook afbeeldingen van sculpturen die hij gemaakt heeft. Zo kent elke Etten-Leurenaar waarschijnlijk het kunstwerk dat de wand van het voormalige zwembad de Banakker sierde en nu zichtbaar is in het nieuwe zwembad. Of zoals Miranda de Vries aangaf: het mooie kunstwerk in de Schonckzaal van het oude Raadhuis. Het was een gezellige drukte in het prachtige Drukkerijmuseum, waar mensen oude bekenden tegen kwamen of nieuwe contacten aanboorden onder het genot van een drankje. De tentoonstelling van Jan van den Brink is geopend vanaf 28 april tot en met 30 september 2022.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief