Afbeelding
Foto: Kober
OP DE WERKVLOER

Myrthe Segers: ‘De combinatie van peuteropvang en bso is uitdagend en leuk’

Door: Redactie Algemeen

De 23-jarige Myrthe Segers is pedagogisch medewerker. Ruim twee jaar werkt ze met veel enthousiasme bij Kober kinderopvang. Daar combineert ze het werk op de peuteropvang met de buitenschoolse opvang op locatie de 4 Heemkinderen. “Die combinatie is super leuk. Bij de peuters draag je in kleine stapjes bij aan hun groei en bereid je kinderen voor op het basisonderwijs. De bso biedt een andere uitdaging. Daar staat het ontdekken van de talenten van ieder kind centraal. Ik vind het heel waardevol om daaraan bij te dragen.”

Welke opleiding heb je gevolgd?
“Ik heb de driejarige MBO-opleiding onderwijsassistent afgerond. Dat ik hierna in de kinderopvang een baan vond, heb ik te danken aan mijn bonusmoeder. Zij tipte mij dat Kober op zoek was naar nieuwe collega’s. Ik heb direct een mail gestuurd en gelukkig kwam het enthousiasme van twee kanten. Een week later kon ik al van start bij de peuteropvang en de bso. Dat is een geweldige combinatie omdat je met kinderen werkt van verschillende leeftijden. Dat maakt mijn werk als pedagogisch medewerker afwisselend en uitdagend.”

Wat doe je als pedagogisch medewerker op de peuteropvang?
“We bieden de peuters structuur waarbij zij op vaste tijden vrij spelen, in de kring samenkomen, liedjes zingen en tellen. Daar hebben ze straks profijt van als ze naar de basisschool gaan. Wat ik zelf erg leuk vind, is het voorlezen. Dat is voor peuters een belangrijk deel van hun ontwikkeling. Het is prachtig om te zien hoe aandachtig kinderen kunnen luisteren en helemaal opgaan in een verhaal.”


“Op de groep krijg ik hulp van Puk. Dit is een knuffel die hoort bij het programma Uk & Puk wat we aanbieden aan onze peuters. We werken met verschillende thema’s, waarbij kinderen zich al spelenderwijs ontwikkelen. Laatst hebben we bijvoorbeeld het thema ‘Oef, wat warm’ afgesloten, waarbij begrippen als warm en koud aan bod kwamen.”

Wat vind jij het leukste aan het werk in de peuteropvang?
“Ik haal zelf heel veel plezier en uitdaging uit het bieden van extra begeleiding. Via Kober heb ik daarvoor mijn VVE-diploma gehaald. We werken met kleine groepjes. Voor iedere peuter stellen we een eigen leerdoel. Daarbij kijken we echt naar de ontwikkeling van ieder kind individueel, dus die leerdoelen kunnen sterk verschillen. Ik werk er op die manier samen met mijn collega’s aan om ieder kind de begeleiding te geven die het beste bij hem of haar past.”

En je werkt ook op de bso. Wat vind je daar zo leuk aan?
“Bij de bso werk ik met kinderen in de leeftijd van vier tot en met zeven jaar. Hier heb je een heel ander gesprek  dan met een peuter. Juist de afwisseling tussen die twee leeftijdsgroepen, maakt het werk zo leuk. Bij de bso staat het ontdekken van talenten centraal. We maken bij de bso gebruik van het programma DoenKids, waarbij we samen met de kinderen de activiteiten bedenken. Van knutselen en bakken, tot buitenspelen of proefjes doen.”

Wil je nog verder groeien binnen de kinderopvang?
“Jazeker, ik heb wel ambities. Zo zou ik heel graag een sportopleiding volgen, zodat ik de kinderen op de bso meer aan kan bieden op het gebied van beweging. Kober denkt daar echt in mee. We zijn nu aan het kijken welke opleiding het beste past, en mogelijk kan ik dan volgend jaar van start. Ook een opleiding Pedagogiek sluit ik voor de toekomst niet uit.”

Hoe ervaar jij het werken bij Kober?
“Ik vind Kober een heel fijne organisatie. Kober denkt echt mee over je ontwikkeling en ambities, en staat open voor het combineren van werk op verschillende locaties en/of groepen. Voor mij is dat ideaal, omdat ik mezelf kan blijven ontwikkelen en op verschillende opvangvormen kan werken zonder dat mijn dagen gevuld zijn met onderbrekingen. En ouders vinden het fijn, want zij zijn blij als ze een bekend gezicht zien!”

Naam:
Myrthe Segers

Leeftijd:
23 jaar

Woonplaats:
Rucphen

Samenwonend:
Ja, met Johnny

Functie:
Pedagogisch medewerker

Locatie’s:
Peuteropvang en bso de 4 Heemskinderen

Opleiding:
VMBO met profiel Zorg en Welzijn en MBO onderwijsassistent

Hobby’s:
Fitness en met vriendinnen een terrasje pakken of uit eten

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief