Michel Gottmer
Michel Gottmer Foto: Krijn ten Hove

Michel Gottmer al 60 jaar organist van de Lambertuskerk

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Op 18 september staat de Lambertuskerk de gehele dag in het teken van een bijzondere mijlpaal. Op die dag wordt gevierd dat Michel Gottmer 60 jaar organist is van de kerk. Dit wordt in de ochtend gevierd in de dienst, in de middag krijgt de jubilaris een speciaal concert, dat voor iedereen toegankelijk is, namens de parochie aangeboden.


Als Rotterdammer, met Brabants bloed in de genen, kwam hij na zijn studie, zo rond 1960, met zijn ouders in Breda wonen. Muziek, en dan met name orgels, waren al zijn passie. Op de fiets kwam hij van Breda naar Etten om dagelijks te repeteren met het koor en het orgel te bespelen en onderhouden. En nu, ruim 60 jaar later, is hij nog net zo bevlogen als hij over zijn rol als organist spreekt. Een 60-jarig jubileum, je hoort het zelden, maar voor Michel Gottmer is het niet bijzonder. “Ik zat hier goed en had zoveel te doen dat ik ook gewoon niet weg kon.”

Als jonge jongen werd hij vroeger op de fiets al ‘gepakt’ door het geluid van het carillon in Rotterdam. Het was dan ook een eer toen hij door toenmalig burgemeester Odekerke, die hem kende als organist van de Lambertuskerk, gevraagd werd om het carillon in de Van Goghkerk te gaan bespelen. Het was een van de vele bijzondere verrichtingen die hij voor de parochie en het cultuurhistorisch erfgoed voor Etten-Leur heeft gedaan. Zo was hij betrokken bij de restauratie van meerdere orgels in Etten-Leur, bij de kerkkoren en de Cantorij, waarmee hij o.a. in De Sint Pieter in Rome heeft opgetreden.

Akoestiek
Het was de akoestiek van de Lambertuskerk die hem ‘pakte’, “die was zo mooi en bijzonder dat ik daar echt op mijn plek zit. Ik kon niet weg maar hoefde ook niet weg”, vertelt hij ergen is het gesprek. Moeilijker werd het toen hij problemen met zijn ogen kreeg. Het dirigeren van het koor ging niet meer en het lezen van het bladmuziek was ook niet meer mogelijk. Hij moest het vanaf dat moment hebben van zijn gehoor en geheugen. Vermoeiend noemt hij het, met name het automatiseren van de muziek in zijn geheugen was lastig. “En uiteraard van mijn vrouw, zonder haar had ik het niet zolang vol kunnen houden.”

Hij is vereerd met het speciale concert wat hij krijgt aangeboden. Een van de gastspelers is een oud leerling van hem die hij als muziekleraar meenam naar de kerk en af en toe daar zelfstandig mocht spelen. De passie werd overgebracht. Rob Nederlof is inmiddels de stadsorganist van Tilburg en komt samen met Floris Olstwedder, een solo trompettist van het Residentie orkest, op 18 september naar de Lambertuskerk. Samen met Lambert van Eekelen spelen ze voor Gottmer.

En Gottmer zelf? Die zal die ochtend uiteraard in de dienst zelf spelen en hoopt daar nog wel even mee door te gaan. Want muziek, en dan met name orgels en kerkmuziek zijn zijn passie waar hij nog iedere dag mooie en nieuwe dingen in ontdekt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief