Afbeelding
Foto:

Etten-Leur helpt organisaties met energiekosten: ‘Je laat je familie ook niet in de steek’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR – Maatschappelijke organisaties zoals verenigingen kunnen een subsidie aanvragen als tegemoetkoming in de hoge energielasten. In eerste instantie gaat het letterlijk om het betalen van de rekeningen, op lange termijn wil het college dat de gemeente meedenkt in het verduurzamen van locaties.

Wethouder René Verwijmeren zegt dat hij al een aantal signalen heeft gekregen van organisaties die in zwaar weer zitten door de stijgende kosten. “Die organisaties zeiden: Als we niks doen dan moeten we rond kerst de deuren sluiten. Maar als college hebben we gezegd: reken op onze steun, we werken aan een regeling.”

Verenigingen zijn volgens het college een onmisbaar onderdeel van de samenleving. “Als je lid bent van een vereniging dan is dat een soort familie van je, die laat je niet in de steek. Maar verenigingen zijn ook belangrijk op sociaal gebied. Het zou heel erg zijn als leden hun lidmaatschap opzeggen omdat de kosten te veel gestegen zijn,” zegt Verwijmeren. 

Verenigingen en maatschappelijke organisaties zitten volgens de gemeente sinds corona in zwaar weer. “Niet alle leden zijn na corona teruggekomen. Het is ongewenst als mensen hun lidmaatschap opzeggen vanwege de kosten. We hebben het de afgelopen jaren al gezien: Wie stopt komt niet snel terug in het verenigingsleven.”

De regeling gaat in eerste instantie in om de energiekosten te betalen. Maar er wordt ook naar de toekomst gekeken de gemeente wil op alle locaties, zowel in eigendom van de gemeente als van de clubs, een energiescan uitvoeren. Daarna kunnen dan investeringen voor de lange termijn gedaan worden en locaties verduurzaamd worden.

Het college maakt in eerste instantie een bedrag vrij van 350.000 euro voor het jaar 2022 en nog eens 350.000 euro voor 2023. “Daar kan nog wat bij,” zegt het college. En het geld kan dus met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Maar voor beide boekjaren moet de aanvraag vóór april binnen zijn.

Er geldt geen maximaal bedrag voor de steun per aanvraag, maar er moet wel een verantwoording van de gemaakte kosten zijn. De begroting van 2022 wordt als voorbeeld genoemd, die is eind vorig jaar gemaakt voordat de lasten gingen stijgen.

Vanaf vrijdag kunnen maatschappelijke organisaties deze subsidie aanvragen via www.etten-leur.nl/energieregeling.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief