Afbeelding

Donderdag begint de meteorologische winter koud

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Donderdag 1 december begint voor meteorologen de winter. Precies bij de start van het nieuwe seizoen draait de wind naar het oosten en wordt koudere lucht aangevoerd. Vooral voor het gevoel gaan we dat merken met overdag maxima van een graad of 4 en in de nachten overwegend lichte vorst. 


Deze week schakelen we over van de meteorologische herfst naar de meteorologische winter. Precies rond de overgang van de seizoenen op 1 december draait de wind naar het oosten tot noordoosten. Koudere lucht boven het noordoosten van Europa vindt zo zijn weg naar ons land en dat merken we aan de temperatuur.
Aan het eind van de week zijn middagtemperaturen van hooguit 4 of 5 graden het hoogst haalbare en in de nachten vriest het over het algemeen licht. De kans op neerslag is klein, maar veel zonneschijn wordt ook niet verwacht. Het weerbeeld ziet er wat somber uit met vaak veel bewolking. Mocht het tijdens de nachten wat opklaren, dan kan het kwik nog wat verder dalen en vriest het mogelijk matig.


Slotfase herfst verloopt grijs

De laatste dagen van de meteorologische herfst verlopen grijs en rustig. Het is overwegend bewolkt en vooral dinsdag en woensdag is kans op nevel en (hardnekkige) mist. In de kustgebieden kan de zon even doorbreken, maar op veruit de meeste plaatsen is het sterk nevelig of de hele dag mistig. Hier en daar valt ook wat lichte motregen. De temperatuur komt uit op 6 tot 9 graden, maar mocht het mistig blijven dan is het nog wat kouder.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief