Afbeelding

NL-Alert bestaat 10 jaar, maandag weer testbericht

Door: redactie Algemeen

NL-Alert bestaat deze maand 10 jaar. Inmiddels werd het alarmmiddel ruim 1100 keer ingezet in verschillende situaties, van grote branden en onverwacht noodweer tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte giftige slang. Op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid het twintigste NL-Alert testbericht uit.

Op de eerste maandagen in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Driekwart van de Zeeuwen die het testbericht ontvangen, herkent NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat namens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Ontvangers hoeven er verder niets mee te doen. Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

Noodsituatie

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert de ontvangers wanneer zij in de buurt van een noodsituatie zijn. Denk aan een grote brand of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat iemand moet doen en waar er meer informatie te vinden is. Het is de bedoeling dat de ontvanger een NL-Alert meteen leest, in actie komt en anderen in de omgeving informeert.

Zo werkt NL-Alert

NL-Alert komt binnen op de mobiele telefoon met een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet de mobiel aanstaan. Verder hoeft de eigenaar niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, iemands telefoonnummer blijft onbekend. NL-Alerts komen ook binnen als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Kijk op voor meer informatie op nl-alert.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief