Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Burgemeester de Vries neemt afscheid: ‘Het is leuk om straks weer Miranda te zijn’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Na vijf jaar neemt Miranda de Vries afscheid als burgemeester. Etten-Leur heeft een speciaal plekje in haar hart veroverd. “De plaats waar ik ging wortelen.” Langzaam aan neemt ze afscheid, mensen vragen ‘hoe lang ze nog moet’ en de bossen bloemen druppelen al weken binnen. “Alle positieve dingen die ik zeg over Etten-Leur meen ik echt. We zijn een storp, iets tussen een stad en een dorp in. Het is een fijne schaal om in te wonen en te werken.” 

Het afscheidsinterview met burgemeester Miranda de Vries vindt plaats in haar werkkamer. Het is woensdag en ook op de tweede verdieping hoor je de koopmannen van de weekmarkt hun waar aanprijzen. “Toen ik wilde solliciteren op de functie van burgemeester van Etten-Leur heb ik hier aan de overkant op het terras gezeten en kon ik me inbeelden hoe het was om hier in deze kamer te zitten. In mijn vorige gemeente keek ik bijvoorbeeld uit op een weiland met schapen, wat ook z’n charmes had. Maar hier in het centrum kreeg ik er veel meer gevoel bij. Links en rechts zegt iedereen gedag, ze weten dat ik de burgemeester ben. Maar sommigen kennen mij inmiddels ook als Miranda.”

Een unieke invulling heeft De Vries het ambt ook gegeven. Toen er tijdens corona rellen werden aangekondigd kon ze niet vanuit het stadskantoor toekijken. “Het was dinsdag, mijn vaste hardloopavond,” vertelt ze. “Ik ben rondjes in het centrum gaan lopen. Ik kwam winkeliers tegen die hun winkel wilden beschermen, jongerenwerkers, boa’s en politie. Maar ook nieuwsgierige jongeren die niet per se iets verkeerd wilden doen. Het staat symbool voor de burgemeester die ik heb willen zijn. Leiding nemen als het nodig is, maar ook ontspannen aanwezig zijn tussen de mensen.”

Tekst gaat verder onder de foto. 


De Vries samen met jeugdburgemeester Alain Koroma in oktober - Foto: Mary van Duuren

De Vries blijft in Etten-Leur wonen en gaat dus op en neer rijden naar haar nieuwe werk in Boxtel. Wel is ze van plan een tijd wat meer afstand te nemen van evenementen waar ze als burgemeester in functie kwam. “Ik heb een periode van vijf jaar in mijn hoofd. Je moet een nieuwe burgemeester niet in de weg lopen.” Als ze zelf ergens heen wil kun je haar wél spotten. “Ik ga niet meer op de eerste rij zitten maar ga wel naar het theater of de zomeravondfeesten. Het is leuk om straks weer Miranda te zijn.”

Als burgemeester moet je er ook zijn op moeilijke momenten. Zo staat de brand in de Nieuwe Kerkstraat nog in haar geheugen gegrift. “Er werd gesproken over een schuur, maar denk eerder aan een tiny house.” Het huisje brandt uit en De Vries zit de volgende dag bij de familie aan de keukentafel. “Te midden van hun ontreddering zat ik aan de tafel, schoondochter overleden, zoon in het ziekenhuis en alleen het kindje was thuis. Het was het eerste incident voor mij in Etten-Leur wat veel verdriet in zich had.”

Het zwaarst was toch wel het gezinsdrama in 2020. Twee jonge kinderen, hun moeder en oma werden vermoord. Een gebeurtenis die iedereen aangrijpt, maar De Vries realiseert zich later dat ze de oma van het gezin ook kent. “We hadden een herdenkingsplechtigheid, buiten bij de Dasseburcht. Ik zag een groepje vrouwen waar ik mee gedanst had op internationale vrouwendag. Pas toen realiseerde ik me wie er ontbrak. Dat was de oma van het gezin. Een vrouw van mijn eigen leeftijd, de vrouw met wie ik nog gedanst had.”

Tekst gaat verder onder de foto. 


Burgemeester Miranda de Vries, jeugdprinses Elize en prins Thomas III met de maxi-klepper in 2018. FOTO Stella Marijnissen - 

Nieuwe burgemeesters komen soms ook bij De Vries langs om kennis te maken, ze probeert ze dan voor te bereiden op hun baan. “Ik zeg dan: wees voorzichtig met je eigen hart en ziel. Daarom ben ik de laatste tijd ook voorzichtiger te worden. Soms kun je echt troost bieden. Maar in plaats van te vragen wanneer ik langs mag komen vraag ik óf ik langs mag komen. Want ik vind het heel begrijpelijk dat je op je donkerste dag samen wilt zijn met de mensen waar je van houdt.”

Trots is de Vries op de snelle en soepele verloop van opvang van Oekraïense vluchtelingen. “Wij hebben heel snel alles geregeld en hier kwam echt mijn eigen drijfveer naar boven. Ieder mens heeft recht op huisje, boompje, beestje. Het is fantastisch om een bijdrage te leveren voor deze mensen. We hebben heel snel nagedacht over bijvoorbeeld leefgeld voor de vluchtelingen. De opvang was snel geregeld, in een hotel heb je bedden en een keuken. Maar hoe gênant is het als je jong bent, je leven is onzeker en je moet bijvoorbeeld maandverband aan een vreemde vragen. Zelf een boodschapje doen is heel belangrijk, al was het voor ons best ingewikkeld dat snel te regelen.”

De Vries heeft zich jarenlang ingezet om als burgemeester overal te zijn. “Als burgemeester moet je er zijn op momenten die er toe doen. Maar ook de gemeenteraad heb ik met veel plezier geleid, ik vind het een uitdaging de politiek te laten bloeien. Als ik dit vertel dan denk ik: ik ben gek dat ik stop! Ik heb écht elke dag fluitend naar mijn werk gegaan. Maar ik ben er van overtuigd dat dat voor mijn nieuwe werk ook geldt.” Toch is er ook één voordeel aan de nieuwe baan. “Zoveel mensen in Etten-Leur organiseren mooie grote en kleine dingen. Het is heel mooi om daar altijd op de eerste rij te zitten en die mensen aan te moedigen. Maar als ik kijk hoe vaak ik in het weekend aan het werk ben, dan kijk ik er naar uit om straks vaker weekend te hebben.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief