Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Gemeente zet tot 2030 vol in op isolatie koopwoningen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Wie een koopwoning heeft en zijn huis beter wil isoleren kan vanaf januari een subsidieregeling vanuit de gemeente aanvragen. Tot 2030 wordt er volop ingezet op de de isolatie van woningen. De gemeente geeft daarom vanaf januari subsidie op energiescans en isolerende maatregelen. 

“Vanaf 1 januari kunnen huiseigenaren voor twee dingen subsidie aanvragen,” zegt wethouder Ger de Weert. “De eerste is een energiescan of warmtescan om te kijken waar de energie of warmte lekt. Zo weet je waar de kieren en naden zitten in je huis en welke maatregelen er nodig zijn om de isolatie te verbeteren.” Huiseigenaren kunnen een subsidie krijgen van honderd euro voor zo’n scan, dat zou ook ongeveer de kosten van die scan moeten dekken. 

Mensen die na zo’n scan ook hun huis beter willen isoleren kunnen een subsidie van vijfhonderd euro aanvragen. “Je moet de isolatie dan wel laten doen door een bedrijf dat ook garantie op het werk geeft,” zegt wethouder Jean-Pierre Schouw. “We lanceren als gemeente ook een website en vermelden daarop ook bedrijven uit Etten-Leur en de regio die gespecialiseerd in isolatie zijn. De subsidie is echt voor aan het plaatsen van HR++ glas, spouwmuur-, dak, of vloerisolatie.”

In het raadsprogramma werd afgesproken dat de komende periode zo’n 3000 woningen in Etten-Leur verduurzaamd worden, het college zet met deze regeling de eerste stap. Inwoners die meer hulp willen kunnen zich richten tot DuurSaam Etten-Leur en UwEnergieloket. De gemeente trekt de komende jaren zes ton per jaar uit voor deze subsidie en heeft deze in 2023, 2024, 2025 op de planning staan. Daarnaast kunnen huiseigenaren ook nog subsidie van de Rijksoverheid krijgen om bijvoorbeeld en warmtepomp of zonnepanelen te plaatsen. 

Het doel voor 2050 is dat alle woningen vrij zijn van aardgas. De gemeente wil ook de komende jaren wijk voor wijk extra ondersteuning geven aan bewoners om woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Meer informatie over de lokale regelingen is te vinden op www.etten-leur.nl/energieregelingBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief