Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

Liefhebbers spelen samen bordspellen bij Frittella

Door: Mary van Duuren Algemeen

ETTEN-LEUR - Om de twee weken organiseert Tessel Stadegaart in Etten-Leur de bordspellenavond. Gemiddeld zo’n twintig bezoekers per keer zoeken elkaar op om tijdens een gezellige avond bij Het Regiment gezamenlijk bordspellen te spelen. Wie denkt dat er simpel Mens-erger-je-niet of Ganzenbord gespeeld wordt, vergist zich. 

Samen met nog drie andere spelers verdiept de 43-jarige Marcel Zeiter zich in de spelregels van het spel Legendary Encounter. Bij het noemen van zijn leeftijd beaamt hij glimlachend de opmerking van een van zijn medespelers, dat hij zich hier weer 16 voelt. 


 Foto: Mary van Duuren

Hij is deze avond samen met zijn vriendin naar het pannenkoekenhuis Frittella gekomen. Toch hebben zij zich apart bij anderen gevoegd om elk afzonderlijk een spel te doen. “Ik hou zelf nou eenmaal meer van coöperatieve spellen dan zij. Dat betekent dat we met alle medespelers samen spelen tegen het spel zelf”, legt hij kort uit. “Legendary Encounter is gebaseerd op de film Aliens. Vanavond had ik dit spel als voorstel meegenomen, maar volgende keer doet iemand anders dat weer. Soms spreken we dat van tevoren af. Zo spelen we telkens wat anders.”
Zijn goede vriend Patrick, die naast Marcel zit, heeft hem geïnteresseerd gemaakt voor deze avond. “Het is elke keer weer erg gezellig, ik speel graag spellen en vind het heerlijk om nieuwe mensen te leren kennen. Als ze dan ook nog dezelfde hobby hebben is dat mooi meegenomen.”

De 34-jarige Anne van de Erf heeft zich achterin het restaurant, gelegen aan de pittoreske binnenplaats van Het Regiment in Etten-Leur, gesetteld aan een tafel met drie andere spelers. Samen met haar vriend Wouter bezoekt ze voor de allereerste keer deze georganiseerde bordspellenavond. 


 - Foto: Mary van Duuren

Het speelbord, de fiches en kaarten van een kleurrijk bordspel liggen al uitgestald op tafel. Schuin tegenover Anne geeft een medespeler, die het spel heeft meegenomen, de anderen nog even de laatste instructies. “Gelukkig kent hij dit spel al goed en dus kan hij de spelregels duidelijk uitleggen”, zegt Anne met een glimlach. “Mijn vriend Wouter en ik zijn nog niet zo lang geleden gestart met bordspellen. Zo’n twee jaar geleden kregen we ongeveer tegelijkertijd interesse hierin en vonden we al snel veel plezier in het spelen.” Zijzelf speelt aan het begin van deze avond eerst Mille Fiori, een strategiespel waarbij je als speler de rol van glasblazer krijgt in de Middeleeuwen en tevens gedreven handelaar moet worden. Op dat moment is vriend Wouter aangeschoven bij andere gegadigden voor een ander soort bordspel. 

“We zagen onlangs het bericht hierover op Facebook en waren benieuwd hoe zo’n avond zou zijn”, verklaart ze haar nieuwsgierigheid. Het leek ons een gezellige locatie en ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen tijdens het spelen van een spelletje.” De volgende bordspellenavond is op 19 januari.

In het midden van het restaurant, onder de kroonluchters, zitten vier spelers bij elkaar. Gebogen over een indrukwekkende verzameling van een kartonnen bouwwerk, kaartjes en fiches legt de 39-jarige Rens Zwaans fanatiek de spelregels uit van De Alchemist.


Bijschrift - Foto: Mary van Duuren

Elke deelnemer betaalt tijdens deze avond zes euro entree en krijgt hiervoor één gratis drankje en een stempelkaart voor de overige consumpties. Onder het genot van een glas bier legt de 39-jarige Rens Zwaans het spel uit aan zijn medespelers, af en toe spiekend in het spelreglement dat naast hem in de deksel van de doos ligt. Als ontluikende alchemisten moeten ze gaan experimenteren met drankjes mengen. De resultaten lezen ze innoverend via een app op hun telefoon. 

Samen met zijn vriendin is hij naar deze avond gekomen. “Thuis speel ik niet zo vaak meer, nu ik regelmatig hier ben”, geeft hij toe. “Wij wonen hier vlakbij, dus het is gezellig om even ernaartoe te lopen en anderen de ontmoeten die het ook leuk vinden om dit te doen.”

Hij heeft veel vrienden die ook van bordspellen houden. “Ooit zijn we begonnen met Kolonisten, maar elk bordspel heeft een andere uitdaging.”

De 44-jarige organisator Tessel Stadegaart is een kennis van zijn vriendin en hem. Ze waren door haar al snel overtuigd om aan deze avond deel te nemen. Het bezoekersaantal neemt elke keer toe. Daaruit blijkt dat het organiseren van dit event een groeiend succes is. De volgende bordspellenavond is op 19 januari. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief