Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Familiequiz van heemkundekring eerste keer gelijk grandioos succes

Door: Frans van der Bom Algemeen

In het jaar dat de Etten-Leurse heemkundekring “Jan uten Houte” zijn 75 jarig bestaan vierde, werd gelijk uitgepakt met een – voor herhaling vatbaar – evenement: een familiequiz. In een volgepakte ‘Kapel in het Oderkerkpark’ streden 25 teams van 4 personen, ondersteund door ruim 100 fans vrijdagavond om de titel ‘slimste familie van Etten-Leur’.

Op 10 augustus vorig jaar werd door de heemkundekring het idee geopperd om bij gelegenheid van het komende jubileum een Etten-Leurse quiz te organiseren. In het ‘Heemhuis” (de voormalige Rabobank in het winkelcentrum) werd een werkgroep geformeerd welke bestond uit Jos Martens, Boy Hendriks, Jos Hendrickx, Piet Luyten en Lauran Mol. Deze denktank slaagde er in om 50 vragen te bedenken voor de komende quiz (25} over Etten en evenveel over Leur). Na een zeer korte inschrijfperiode hadden 25 familieteams (o.a. met bekende Etten-Leurse namen als: ‘Klep, Schrauwen, Boot, Dekkers, Deckers, Goossens, Meesters, Wullems, van den Berg en vele anderen) ingeschreven. Er was slechts plaats voor 25 teams van 4 personen.

Om half acht was de goed verwarmde ‘Kapel in het Oderkerkpark’ al zo goed als volgestroomd met deelnemers en hun fans. Speaker Kees Maas wist de zaal zo op te warmen en daarna de 5 rondes van 10 vragen fantastisch in goede banen en gelardeerd met lokale kennis en humor te leiden. Om exact acht uur opende de (nog) voorzitter Piet Paantjes de quiz avond door een groot gedeelte van de 500 leden welkom te heten. Na toelichting op de spelregels door presentator Kees Maas ( mobieltjes uit; stilte in de zaal: “tsss,tsss,tsss” zacht overleg) volgden 5 rondes van ieder 10 vragen die per team. Zo waren er kijkvragen als: “Welke straat is dit in Etten-Leur?” of “Waarvoor staan de kleuren groen en geel in de Leurse vlag?” Na ieder blok van 10 vragen werden de antwoordformulieren opgehaald en door de jury beoordeeld. Intussen kwamen de juiste antwoorden op een groot scherm, zodat ieder team kon volgen hoe ze er bij stonden . Ieder juist antwoord leverde 2 punten op.

Na de derde ronde was een wat langere pauze ingelast. Een speciaal moment in deze pauze was het moment dat de 91-jarige oprichter van de Heemkunde kring , Kees Leyten , ook oprichter van het “Brabants Heem” aan Jos Martens de “Gouden Sijloor” overhandigde. Dit vanwege de bijzondere en hoog gewaardeerde medewerking die Jos Martens al die jaren aan ‘Jan uten Houte’ geleverd heeft. Kees Maas omschreef Jos Martens als:”De man die meer dan 8 meter documentatiematerialen over Etten-Leur in zijn kamer heeft staan.”

In de pauze liet de nieuwe voorzitter Wim Buys zich de volgende hoog gewaardeerde uitspraak ontvallen: ”Deze quiz komt volgend jaar zeker terug en mèt Kees Maas!” Nadat de speaker de tussenstand bij NAC doorgespeeld had was de tussenstand bij de familiequiz ook bekend, De familie Dekkers stond met 46 punten aan kop.

Tijdens de vierde ronde ontstond er een klein opstootje omdat de jury zich met het antwoord op de naam van een school vergist had. Bij de uitreiking van de prijzen bleek de familie Goossens, bijgenaamd ‘De Gwoskens’” de poedelprijs behaald te hebben met 38 punten. De eerste prijs was voor de familie van den Berg met 70 punten. Elke ploeg ging huiswaarts met een boek over de vrijheid Etten en Leur, terwijl de eerste wisseltrofee een beeldje :”De Bolleboos” van Karin van Geel is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief