Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Vitaliteitsmarkt in ‘t Turfschip: Mensen hebben soms een zetje nodig

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Tussen verschillende carnavalsfeesten zoals de traditionele mauwavond op zaterdagavond en de ’Uit de Sleurmiddag’ vond zondagmiddag tussen 11.00 uur en 16.00 uur in het Turfschip vitaliteitsmarkt ’Etten-Leur Vitaal ‘ plaats.

Om klokslag 11.00 uur nodigde Therese Saenen, de voorzitter van ‘Etten-Leur Vitaal’ Wethouder Verwijmeren uit om deze vitaliteitsmarkt te openen. De vitaliteitssmarkt bestond uit een drietal onderdelen, te weten uit een markt met 48 deelnemende exposanten, organisatoren van workshops en de deelnemers van verschillende sport demonstraties.

Tijdens de officiële openingshandeling vroeg Therese Saenen aan wethouder Verwijmeren of hij ook wel eens een zetje nodig heeft om vitaal te blijven. Hierop antwoordde Verwijmeren dat hij zich even tevoren overschat had; bij een evenwichtsoefening bij een aanwezig kraampje had hij de grootst mogelijke moeite moeten doen om zijn evenwicht te bewaren. Op de vraag wat hem dan wel vitaal hield was het gevatte antwoord van de wethouder: ”Gisteravond was ik ook al hier in het Turfschip bij de traditionele mauwavond….daar heb ik enorm veel gelachen, dat houdt mij fit!”

 Op de vitaliteitsmarkt waren specialisten op het gebied van vitaliteit aanwezig zoals: voedingsdeskundigen, mindfultrainers, slaapcoaches; sportclubs en activiteitenverenigingen. Om met de gewenste ‘zetjes’ te beginnen waren er diverse workshops zoals beter ademen; mediteren; plantaardig eten. Ook werden er diverse demonstraties gegeven als Karate; walking Football; dansen; kickboksen.en gymnastiek 65+

Onder het motto ‘Investeren in jouw vitaliteit rendeert voor je gezondheid en jouw geluk’ gaf Oud schaatser Jeroen Uytdehaage een presentatie over zijn eigenleven verbonden met vitaliteit. Jochem Uytdehaage won met grote overmacht Olympisch goud op de 5 én 10 km. Daar voegde hij later nog zilver op de 1.500 meter aan toe. Nu richt Jochem zich op het ontwikkelen van talent en verzorgen van balans binnen organisaties.

Jochem geeft presentaties en workshops over het thema ‘Balans en energie’. Ben je fit (fysiek en mentaal), dan zet je de beste prestaties neer. Niet alleen in de sport, maar ook in het bedrijfsleven. In lezingen vertelt Jochem Uytdehaage over zijn ervaringen als topsporter. Thema’s als ambitie, doorzettingsvermogen en het omgaan met tegenslagen komen daarin terug.

Met veel energie, enthousiasme en humor neemt Jochem Uytdehaage je aan de hand van zijn eigen ervaringen mee naar de lessen die hij heeft geleerd tijdens zijn carrière en daarna. Wat ging goed en wat ging fout? Of zoals Jochem nu altijd zegt: “Met de kennis van nu, had ik nog veel meer medailles kunnen winnen! Ik ben te vroeg gestopt met schaatsen.”

Daarom houdt hij zich sinds zijn schaatscarriere sinds2009 bezig met hoe optimaal te presteren in het leven, de zakelijke omgeving en in de sport. Jochem Uytdehaage noemt het “een rijker leven leven”. Sleutelwoorden hierbij zijn: vitaliteit, zingeving en het bewustzijn over jouw eigen leefstijl. Het draait om balans in jouw leven en om een de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Balans in presteren en herstellen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief