Jac de Bruijn en Cor Kerstens voor de muur achter de Vincent van Goghkerk.
Jac de Bruijn en Cor Kerstens voor de muur achter de Vincent van Goghkerk. Foto: Sanne van der List

Stadsgidsen gezocht: ‘We besteden aandacht aan zowel Etten als Leur’

Door: Sanne van der List Algemeen

ETTEN-LEUR – Al ruim twintig jaar worden er toeristische rondleidingen gegeven in Etten-Leur door vrijwillige stadsgidsen van stichting Vincent van Gogh, maar er zijn inmiddels nog maar twee vaste gidsen over. Dat is een tekort. De stichting leidt daarom nieuwe stadsgidsen op zodat ze de komende jaren weer voldoende rondleidingen kunnen geven.

“Ik had nooit verwacht dat er zoveel vrijwilligers zich zouden aanmelden na mijn oproep”, vertelt Ankie de Hoon, directrice van stichting Vincent van Gogh. Op vrijdagmiddag 10 maart is ze aanwezig bij een van de bijeenkomsten in de Vincent van Goghkerk waar zeventien nieuwe vrijwilligers worden opgeleid door ervaren stadsgidsen Cor Kerstens en Jac de Bruijn. Het is de eer aan Cor en Jac om de vrijwilligers alles te leren over de Vincent van Goghkerk.

De gidsen vertellen dat je meestal zo’n twee uur uittrekt voor een rondleiding. Een deel van de route vindt buiten plaats en een ander deel in de kerk. De meeste groepen willen iets zien van Van Gogh. Ook is het volgens de gidsen belangrijk om evenveel aandacht te besteden aan zowel Etten als Leur. Al eerder liepen ze met een bijeenkomst een route langs bijzondere plekken in Etten om de toekomstige stadsgidsen te inspireren. “Ik zeg altijd dat ze de stop bij het tekstje bij de ingang van het Paulushofje niet moeten vergeten omdat dat een monument en mooie plek is”, vertelt Jac.


Beide gidsen zeggen dat het vooral belangrijk om een rondleiding af te stemmen op wat een groep wil. Dat schept tegelijkertijd veel vrijheid en zorgt ervoor dat geen enkele rondleiding hetzelfde is.. “Dit jaar komt er een familie die bijvoorbeeld ook graag naar de locatie van de oude melkfabriek willen”, zegt Cor. Volgens hem is het belangrijk om hier daarom aandacht aan te besteden in zijn rondleiding.

Ook Jac geeft rondleidingen op basis van wat zijn groep wil. Hij maakte een keer mee dat hij een groep had op het laatste moment die allemaal een kater hadden van de avond ervoor. “Ze hadden een vrijgezellenfeest gehad. Ik stelde voor om een rondleiding te doen in het thema van de bruiloft met wat humor erin. Dat vonden ze fantastisch.”


Tijdens deze bijeenkomst speelt vooral het verhaal van Van Gogh een rol. Er komen volgens Jac en Cor veel toeristen uit het buitenland in de zomer die hier iets van willen zien. “Soms neem ik mensen mee naar bepaalde plekken waar Van Gogh gestaan moet hebben om een bepaalde tekening te kunnen maken. Dat heeft wel emotionele waarde”, vertelt Jac. Niet alleen Jac, maar ook Cor weet heel veel te vertellen. “Na een rondleiding heb ik meestal nog vijf minuten nodig”, vertelt hij grinnikend. Maar waar het zowel Cor als Jac om draait is dat ze de groepen een positieve ervaring meegeven. “We willen vooral vertellen dat Van Gogh in Etten-Leur de basis heeft gelegd voor zijn prachtige kunstenaarschap”, sluit Cor af.

Wil je ook gids worden? Mail naar info@vincentvangoghinetten.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief