Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend: twaalf nieuwe gezichten

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

NOORD-BRABANT - De politieke fracties van Waterschap Brabantse Delta hebben ingestemd met burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Moerdijk als verkenner voor een nieuwe bestuurscoalitie. Dit gebeurt op voordracht van de fractie BoerBurgerBeweging, die bij de verkiezingen als grootste uit de bus kwam met een totaal van vijf zetels. Donderdag 23 maart stelde het centraal stembureau de definitieve uitslag vast van de verkiezingen voor het nieuwe algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta. Ook kwamen de vorige week gekozen fracties van het algemeen bestuur voor het eerst bijeen.

Aart-Jan Moerkerke is sinds 2021 burgemeester van Moerdijk. Daarvoor was hij burgemeester in Papendrecht. Hiervoor was hij burgemeester van Strijen. In de voorgaande periode was hij acht jaar wethouder in Capelle aan den IJssel en een jaar senior adviseur integrale veiligheid bij BMC.

De keuze is op Moerkerke gevallen vanwege zijn ruime ervaring in het openbaar bestuur, stelt Rian Govers – Gabriëls, lijsttrekker van BBB. “Wij hebben het volste vertrouwen in hem.” Alle fracties in het algemeen bestuur kunnen zich vinden in de benoeming. Moerkerke houdt de komende weken gespreksrondes met alle twaalf fracties die deel uit maken van het algemeen bestuur. Naar verwachting rondt hij de verkenningsfase af in de eerste helft van april. Hij komt dan met een verslag aan het nieuwe algemeen bestuur van het waterschap.

Samenstelling algemeen bestuur
Het algemeen bestuur bestaat uit 30 leden. Daarvan zijn er 26 zetels voor bestuurders die op 15 maart tijdens de waterschapsverkiezingen zijn gekozen. Vier zijn zogeheten geborgde zetels voor land- en tuinbouw en voor natuurverenigingen. De zetelverdeling en de gekozen bestuurders staan in onderstaand overzicht. In totaal hebben tien van de twaalf deelnemende partijen minimaal één zetel weten te bemachtigen.

Van de gekozen kandidaten zaten zestien kandidaten ook in het vorige bestuur. Tien van de gekozen kandidaten zijn dus nieuw in het bestuur van waterschap Brabantse Delta. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe leden vanuit de geborgde zetels. De gemiddelde leeftijd van het bestuur is 58 jaar. Het jongste lid is 24, de oudste 76.

Beëdiging leden algemeen bestuur
De leden van het nieuwe algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta worden woensdag 29 maart beëdigd tijdens de eerste openbare vergadering van het algemeen bestuur.

Overzicht zetels
BBB, vijf zetels

Rian Govers-Gabriels, Bertha Antonissen-Vis, Mark Broekman, Peter Stehouwer, Ton Hendrickx

VVD, vier zetels
Anco Sneep, Ton Overeem, Joey Pals, Mart Gosens

Ons Water, drie zetels
Louis van der Kallen, Betty Goos, Jan Slenders

West-Brabant Waterbreed, drie zetels
Niels Mureau, Clasien de Regt, Jan Kavelaars

Water Natuurlijk, drie zetels
Ron Dujardin, Karin van den Berg, Gert Logt

CDA, twee zetels
Alwijn ten Cate
Lian Korst-Dingemans

PvdA, twee zetels
Annemiek Jetten, Wendy de Koning-Bogers

PvdD, twee zetels
Cynthia Pallandt, Ludo Maas

50Plus, een zetel
John Voets

AWP, een zetel
Anton Arnold

Zuidelijk Land- en Tuinbouworganisatie
Huibert Knook en Angelien Hagenaars

Vereniging van Bos- en Natuureigenaren
Peter von Meijenfeldt en Frans Post



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief